Hírek

Az Egyesült Államok vészhelyzeti és gerillaháborús tervet készít elő Ukrajnában? – Washington Post

borítókép illusztráció : https://commons.wikimedia.org Live-fire training in the muddy Galil Nahal08

Az Egyesült Államok és szövetségesei csendben „vészhelyzeti terveken” dolgoznak arra az esetre, ha az orosz erőknek sikerülne végrehajtaniuk az ukrajnai hadműveletet, és száműzetésbe kényszerítenék a jelenlegi kormányt – írta szombaton a Washington Post.

Az ukrán fővárost, Kijevet elfoglaló orosz csapatok kilátásai „tervezési hullámot” váltottak ki az Egyesült Államok külügyminisztériumában –  jelentette a sajtó . Washington állítólag arra számít, hogy a fegyvereket, amelyeket Amerika és szövetségesei jelenleg Ukrajnába pumpálnak, fel fogják használni a várhatóan követendő elhúzódó felkelés során. A jelentések szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök „a döntő erő” szerepét fogja betölteni, amely az ukránokat az Oroszország elleni harc folytatására gyűjti össze.

Most minden lehetőségre készenléti tervet készítünk” – mondta a Washington Postnak egy amerikai adminisztrációs tisztviselő, hozzátéve, hogy az egyik ilyen lehetőség magában foglalja Zelenskyvel egy emigráns kormány létrehozását Lengyelországban.

Pénteken az NBC News arról számolt be, hogy a képviselőház konzervatívjainak egy csoportja találkozott Robert O’Briennel, Donald Trump volt amerikai elnök nemzetbiztonsági tanácsadójával, aki felszólította őket, hogy támogassák Zelenszkij kormányát, függetlenül attól, hogy hová költözik.

„El kell ismernünk őket egy száműzetésben lévő, varsói vagy londoni kormányként, és Ukrajnát megszállt Ukrajnaként kell említenünk” – mondta O’Brien az NBC-nek a találkozó után. A washingtoni törvényhozók úgy vélik, hogy Zelenszkij Ukrajnában maradásának „lényeges értéke van”, beleértve a „politikai előnyt”, az „optikai előnyt” és a „morális előnyt”, de nem akkor, ha az élete forog veszélyben – írja az NBC.

A terv másik része az Egyesült Államok által jövőbeli „függetlenségpárti” felkelés támogatása, többek között fegyverrel való ellátásával. A képviselőház hírszerzési bizottságának két tagja – Raja Krishnamoorthi (D-Illinois) és Mike Turner (R-Ohio) – jelenleg olyan kétpárti törörvény szorgalmaz, amely előírja a Biden-adminisztrációnak, hogy dolgozzon ki egy lázadástámogató stratégiát az NBC szerint.

“Győződjön meg arról, hogy fel vannak szerelve halálos és nem halálos segítséggel, valamint hírszerzéssel, hogy leküzdjék az oroszokat” – mondta Krishnamoorthi az NBC Newsnak pénteken.

Seth Moulton (D-Massachusetts) képviselő, a tengerészgyalogság egykori gyalogsági tisztje, aki Irakban szolgált, és tavaly decemberben Ukrajnába látogatott, azt támogatja, hogy az ukránokat kézi lőfegyverekkel, lőszerrel és robbanóanyagokkal látják el, hogy felszereljék őket a gerillaharcokhoz. „Gondoljon bele, milyen dolgokat használnának fel a szabotőrök a frontális inváziót visszaverő hadsereggel szemben” – mondta a Washington Postnak.

A Biden-adminisztráció hivatalosan nem kommentálta a lehetséges ukrajnai felkelés támogatására irányuló állítólagos terveket. A Washington Post szerint az amerikai és a NATO tisztviselői óvakodnak attól, hogy nyíltan támogassák az ilyen elképzeléseket, attól tartva, hogy közvetlen konfrontációba keverednek Moszkvával.

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombaton „hadüzenethez” hasonlította a nyugati nemzetek által Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni támadás miatt bevezetett hatalmas szankciókat. A február 24-én megindított orosz katonai akció háború eddig heves ellenérzéseket váltott ki Nyugaton, és azt eredményezte, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei soha nem látott szankciókkal sújtották Moszkvát, amelyek Oroszország pénzügyeit, bankszektorát, légi közlekedését és űriparát célozták meg.

források nbcnews.com illetve washingtonpost.com

Ajánlott Cikkek