Hírek

Az Egyesült Államokban az EU-országok védelmi kiadásainak meredek növekedéséről számoltak be

Erőteljesen megemelkedtek az Európai Unió (EU) országainak védelmi kiadásai az orosz katonai különleges művelet (háború ) megkezdése után U – írja a 19FortyFive amerikai kiadás.

borítókép : F-35 JDF. Image Credit: Lockheed Martin.

A kiadvány legszembetűnőbb példája Németország, amelynek védelmi kiadásai 2021-ben 47 milliárd eurót tettek ki, ám 2022 év végére egy 100 milliárd eurós speciális alap létrehozása után jelentősen növekedni fognak.

A kiadvány megemlíti Finnországot, amely úgy döntött, hogy a következő négy évben további kétmilliárd eurót fektet a védelmébe, valamint Lengyelországot, amelynek katonai kiadásainak 2023-ban a nemzeti bruttó hazai termék (GDP) 3 százalékára kell nőniük.

„Lettország, Észtország és Litvánia bejelentette, hogy védelmi kiadásaikat GDP-jük 2,5 százalékára emelik. Már most is is a GDP körülbelül 2 százalékát költötték védelemre” – írja az újság. Emellett a katonai kiadásaikat a kiadvány szerint növelni fogják Romániában és Bulgáriában is.

2021 októberében az RBC a 2022–2024-es költségvetési tervezethez fűzött magyarázó megjegyzésre hivatkozva arról számolt be , hogy az oroszországi katonai kiadások 2022-ben meghaladják a 3500 milliárd rubelt.

Ajánlott Cikkek