Hírek Vélemény-cikkeink

„Az Egyesült Államoknak tükörbe kellene néznie, ha népirtás emleget.”

Ezekkel a szavakkal válaszolt Erdoğan, török elnök arra, hogy Joe Biden népirtásnak nevezte az Oszmán Birodalom az Oszmán Birodalom által az örmények ellen 1915-ben elkövetett atrocitásokat. Figyelem, új ellenséget talált magának a nyugat, Oroszörstág után Törökország ellen kezdtek kommunikációs offenzívába.

Ugye emlékszünk, amikor az USA Oroszország elleni lépéseket tett, hirtelen kiderültek olyan dolgok, amik valamiért addig mintha senkit nem érdekeltek volna, de mind-mind az oroszok bűnösségét bizonyították. Persze az oroszok nem ártatlanok, de az események sora jól mutatja azt a csordaszellemet, ami kialakult. Most új célpontot jelölt ki Biden népirtást kiáltva.

A válasz a címben idézetten kívül a következő volt:

„Félre kell tennünk a két ország kapcsolatait mérgező témákat, és azt kell megnéznünk, hogy ezután milyen lépéseket tegyünk”

Ez pragmatikus hozzáállás a török elnök részéről, és egyben célzás is arra, hogy a NATO tagjaként Törökország helyzete teljesen más, mint a térség többi államáé. Ezt Erdoğan azzal is megerősítette, hogy Biden lépésével a korábbi szintről „sokkal lejjebb estek”, azaz a törökök ezt a témát igen komolyan veszik!

A NATO érintettség igenis téma, ugyanis az USA kommunikációs nyomását azzal is fokozta, hogy Gonul Tol, a washingtoni Közel-Kelet Intézet Törökország-programjának igazgatója így fogalmazott Biden kijelentésével kapcsolatban:

„Törökország stratégiai jelentősége láthatóan nagy mértékben lecsökkent”.

Az persze nem derült ki, hogy Biden szavain túl mi támasztja alá a kijelentést, nekünk miden esetre nincs tudomásunk arról, hogy a Dardanellák, vagy a Boszporusz ellenőrzése, illetve más, helyi stratégiai jelentőségű témában történt volna bármilyen változás is. Egyébként pedig az sem igazán érthető, hogy miért éppen most kell nekimenni Törökországnak, hacsak azt nem gondoljuk, hogy az USA kész ténynek veszi az ukrán helyzet megoldását, amiben – egy esetleges katonai összecsapás alkalmával – komoly szerep hárulna Törökországra. Ráadásul a törökök kifejezetten a nyugati hatalmak mellett foglaltak állsás, amikor Ukrajnát biztosították támogatásukról a Zelenszkij-Erdoğan megbeszélés alkalmával.

Az érthető, hogy Amerikában van egyfajta belpolitikai nyomás, hiszen a Kongresszus két háza már 2019-ben hasonló állásfoglalást fogalmazott meg, de az még nem tekinthető az USA véleményének, és ez még nem váltott ki a törökökből olyan reakciót, mint Biden szavai. Most Mevlüt Çavusoglu külügyminiszter közösségi felületén közölte, hogy Törökország senkitől nem fogad el annak megítélésében, hogy miről is szól saját történelme.

Itt tartottunk, amikor berobbant Ursula von der Leyen azzal a mindenki által ismert történettel, hogy amikor Charles Michel-lel, az Európai Tanács elnökével április 6-án közösen tárgyalt Recep Tayyip Erdogan török államfővel az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a találkozó kezdetekor kiderült, hogy csak két fő részére készítettek ki karosszéket, amelyeken Erdogan és Michel foglalt helyet, miközben az EB elnökének csak egy távolabbi díványon jutott hely. 

„Megbántva és megsértve éreztem magam nőként és európaiként is. Az eset ugyanis nem a protokollról, hanem az Európai Unió értékeiről szól. Azt mutatja, mennyire messze járunk attól, hogy a nőket mindig és mindenhol egyenlőként kezeljék”

Szegény von Leyen asszony… Biztosan komoly lelki törést okozott ez az eset, mert nem tud leszakadni róla, viszont csak mellékesen megjegyezzük, hogy nem nőként, hanem politikusként volt jelen, és a nőisége okán európai politikus egyébként sem sértődhet meg, mert az – a BLM-őrület tanításait alapul véve – máris kirekesztő! De nem is ez az érdekes, hanem az, hogy Európa vezető testületének prominense látható lohol az USA után, és igyekszik mindent megtenni, hogy a falka éltanuló tagja maradjon.

Talán nem jutott el a hír a Bizottság vezetőjéhez, hogy a németek ezt az akciót sem fogják teljes mellszélességgel támogatni, hiszen a török gyárakban folyik Európa buszgyártása, és a teherautógyártás nagy része is? Vagy nem tudja, hogy a török kisebbség meghatározó Németországban?

Úgy tűnik, hogy az USA gazdasági érdekeit Európa akkor is támogatja – világnézeti alapon! -, ha az számára gazdasági károkkal jár… Megint ugyanott vagyunk tehát; a gonosz üldözése közben az Egyesült Államok gazdasági előnyöket épít, Európa pedig fokozatosan lemarad, miután ezzel kirúgja maga alól gazdaságának pilléreit…

Ajánlott Cikkek