Erdély Hírek Magyarság Mások írták

Az egyesült Európába akarnak metrózni a kolozsvári románok

A tervezett kolozsvári metróépítésről ír a főtér . Érdekes megállónevekkel megint csak a magyar kultúra és történelem nyomait akarják kitörölni a köztudatból a kincses városban.

Már a leendő földalatti leendő megállóit is elkeresztelték.Egyre konkrétabb információk látnak napvilágot a leendő kolozsvári metróról, pedig az első kapavágásig még hátra van némi idő.Most már nem csupán a pontos vonal nyilvános, hanem az is, hogy a 19 állomást hogy hívják majd.

Nos, az illetékesek nagyjából azt a formát hozták, ami várható: a nyugati, Szászfenesen található végállomást az Erdélyi-szigethegységben élő román közösség után Mócföldnek hívják majd. A hivatalos indoklás szerint azért, mert ez az állomás esik a legközelebb az illető régióhoz – arra nem is merünk gondolni, hogy annak is köze lehet hozzá, hogy Emil Boc polgármester is onnan származik.

De lesz még Zöld természet is és Harmónia is – hogy aztán a metró másik, Györgyfalvi negyedi végállomásán az Egyesült Európába érkezzen meg a szerelvény, mintegy metaforikusan leképezve a románok aspirációit. A kolozsvári önkormányzat közölte, hogy benyújtották az igénylést a környezetvédelmi engedélyre.

A metróvonal a tervek szerint hat év alatt épül meg, nagyjából 2026 végére. A projekt értéke 1,3-1,5 milliárd euró, de természetesen sem az önkormányzatnak, sem a kormánynak nincs ennyi pénze rá. Ezért a tervek szerint a koronavírus-járvány miatti gazdasági válságból való kilábalást szolgáló európai uniós újjáépítési terv keretében épül majd meg.

Mi pedig addig is tűkön ülve várjuk, hogy lesz-e olyan mélyromán vérhazafi, aki feljelenti majd a kolozsvári önkormányzatot szeparatizmus miatt a hivatalosan, közigazgatásilag nem létező Mócföld név használata miatt, rámutatva: legfeljebb „Úgynevezett Mócföldnek” lehet hívni.

forrás : foter.ro

Ajánlott Cikkek