Hírek

„Az Egyesült királyság soha nem fogja elismerni Oroszország szuverenitását Voronyezs és Rosztov felett”

Így már érthető, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter miért nyilatkozott lesújtóan brit kollégája, Liz Truss-szal történt megbeszéléséről. A fenti mondatot ugyanis a brit külügyminiszter követte el… A Kommerszant orosz gazdasági lap újságírója szerint a nagykövetnek kellett kijavítania Liz Truss külügyminisztert, jelezve, hogy Voronyezs és Rosztov orosz területek!

Borítóképen: Liz Truss országgyűlési képviselő, oktatási és gyermekgondozási miniszter beszédében ismertette a kormány terveit a még jobb gyermekgondozás támogatására 2013.01.29 (forrás: https://flickr.com/photos/66261959@N08/8427102406 via commons.wikimedia.org, szerző: Policy Exchange, licenc: CC BY 2.0)

Csak a tisztánlátás kedvéért:

A brit külügy vezetője természetesen Donyeckre és Luhanszkra gondolt, nem is tévedett nagyot, de egy ilyen hiba maximum a „Legyen ön is milliomos” típusú vetélkedőin a beugró kérdésnél elbukók engedhetik meg maguknak, nem pedig egy külügyminiszter!

Azt nem tudjuk, hogy csak a földrajz nem megy Truss-nak, vagy máshoz sem ért, de tanulmányai ideje alatt az Oxfordi Egyetem Liberális Demokratáinak elnöke volt, majd Oxford után csatlakozott a Konzervatív Párthoz. 2012-től 2014-ig a gyermekgondozásért és oktatásért felelős parlamenti helyettes államtitkárként, majd 2014-től David Cameron kormányában élelmezésért és vidékért felelős államtitkárrá nevezték ki.

Hogy mennyire nem szokatlanok tőle a „hirtelen váltások”, nem csak a liberálisból lett konzervatív politikusi pályájának vargabetűi írják le, hanem az is, hogy a 2016-os Brexit szavazás előtt kiemelkedő támogatója volt a végül sikertelen Nagy-Britannia Erősebb Európában kampánynak, ami azt szorgalmazta, hogy az ország maradjon az Európai Unió része, a szavazás után lelkes Brexit-támogató lett…

A 2017-es általános választásokat követően Trusst a pénzügyminisztérium főtitkárává nevezték ki, Theresa May 2019-es lemondása után pedig Boris Johnsont támogatta, mint a konzervatívok vezetőjét. Cserébe Johnson nemzetközi kereskedelemért felelős államtitkárrá nevezte ki és a Kereskedelmi Tanács elnöke is ő lett… Ezek után lett 2021-ben a külügyminiszter.

Ért tehát a pénzügyekhez oktatáshoz, gyermekneveléshez, kereskedelemhez és persze a külügyhöz is. Az előzőekben is legalább annyira járatos, mint a külügyi témákban? Lehet…

Ez elég sajnálatos, és élesen rámutat arra, hogy az egykori Brit birodalom maradvány miért csúszik egyre lejjebb. Sajnos olyan vezetőik vannak, akik egész egyszerűen alkalmatlanok! Ugye nem gondolja senki, hogy Boris Johnson tehetséges miniszterelnök? De sorolhatnánk még itt neveket, hiszen azok, akik a szakértelmet képviselték az ország vezetésében, szép lassan távoztak pozícióikból…

Ajánlott Cikkek