Délvidék Nagyjaink Történelem

Az első “Drakula”: Lugosi Béla

Lugosi Béla közismert magyar színművész és filmszínész volt, világhírűvé a Drakula gróf alakjának megformálása révén vált az ugyanezen nevet viselő amerikai Broadway darabban 1927-ben és ugyanezen nevet viselő filmben 1931-ben, amely Bram Stoker Drakula nevet viselő klasszikus vámpírregényén alapult.

Lugosi Lugosban született az akkori Osztrák-Magyar Monarchia területén. Lugosi már fiatalon megkezdte színészi karrierjét a szabadkai színház színpadján Shakespeare alakjait megformálva.1927-ben gáláns megjelenésének és egzotikus magyar akcentusának köszönhetően a Broadway-n elnyerte Drakula gróf szerepét. Ennek a szerepnek köszönhetően, amelyet valamelyest később megfilmesítettek, világhírűvé vált, és a horror műfaj egyik ikonikus szereplőjévé vált az 1930-as években.

Ellenben, ez a szerep beskatulyázta karrierjét, tekintettel arra, hogy onnantól kezdve élete végéig kizárólag egzotikus külföldi negatív szereplőként játszott. Az 1948-as „Bud Abbott Lou Costello Meet „Frankenstein“ film volt az utolsó A-kategóriás film, amelyben játszott.Az 1950-es évek során Edward D. Wood filmrendező felkarolta feledésbe merült Lugosit, és néhány filmjében főszerepet adott neki- ezek a „Glen or „Glenda“ és a „Bride of the Monster“ voltak. Nem sokkal a film forgatását követően Lugosi morfinfüggősége miatt rövid időre elvonóra ment.

Miután kijött, megkezdte Wood legismertebb filmjének, a „9-es terv a világűrből“ forgatását, de annak befejezése előtt szívrohamban elhunyt. Érdekesség, hogy temetését Frank Sinatra fizette ki – tiszteletből!

Ajánlott Cikkek