Hírek

Az első magyar, aki átrepülte az Atlanti-óceánt

Endresz György napra pontosan 130 éve Perjámoson született. Tizenhat évesen Szegedre került cseregyerekként.

Borítóképen: Beszállás az Atlanti-óceán átrepüléséhez

Az első világháborúban, mint a 64. repülőszázad pilótája vett részt, több kitüntetést kapott, mint hadipilótának négy elismert légigyőzelme volt. 1915-ben Lemberg (Lvov) közelében harc közben hadifogságba került. Írásos visszaemlékezése szerint kétszer is megszökött az orosz fogságból. Szibériából saját kezűleg hamisított papírokkal, vonaton és gyalog jutott el Svédországig.

Endresz György

A háború után az Aero Express, majd a német Junkers-művek pilótája, utána az Aero Szövetség oktatótisztje volt.

Az 1920-as események mély nyomot hagytak benne, így amikor lehetősége adódott rá – közadakozásból és saját pénzéből – politikai demonstrációként átrepülte az Atlanti-óceánt:

Sajnos sokáig nem örülhetett ennek a csúcsteljesítménynek…

1932-ben a világ óceánrepülőinek találkozójára készült Bitai Gyula rádiótávírász navigátorral. Rómába azokat a repülősöket hívták meg, akik már átrepülték az Atlanti-óceánt.

A magyarok május 21-én 15 órakor értek Róma Littorio repülőterére. A leszállás előtt a gép szárnya megbillent, a nehéz gép lezuhant, és eltűnt a nézők szeme elől. Mire autókkal odaszáguldottak, már késő volt. A gép lángba borult és elégett, csak a váza maradt meg. A pilóták szörnyethaltak.

A második világháborút követően, egészen az 1970-es évekig teljes hallgatás övezte az első magyar óceánrepülést. 

Ajánlott Cikkek