Magyarság Történelem Történelem Videók

Az első magyar szépségkirálynő

Sokan azt gondolják, hogy az első magyar szépségkirálynő a tragikus sorsú Molnár Csilla Andrea, de a valóság az, hogy az elsőség Simon Böskét illeti, aki 1929. január 6-án megnyerte a Miss Hungária nevű versenyt, hogy aztán a Párizsban rendezett Miss Europa versenyben is győzelmet arasson! Európa szerte rajongtak érte, itthon pedig Márai Sándor például levelet írt neki, Karinthy Frigyes pedig később interjút készített vele.

A tragikus sorsú 1985-ös Magyarország szépe Molnár Csilla Andrea karriere hasonlóan alakult, de ő végül nem ülhetett fel Európa trónjára; a hazai versenyt megnyerve az európai versenyben is a legtöbb pontot kapta, de mégis csak harmadiknak hirdették ki… Sosem derült ki, miért… De nem ez volt a tragédia! 1986. július 10-én szobája magányában, egy búcsúlevelet maga után hagyva gyógyszert vett be.

Simon Böske – Az Est, 1929. március (20. évfolyam, 50-73. szám)1929-03-19 / 64. szám

Az igazság az, hogy Simon Böske élete sem alakult úgy, ahogy azt talán elgondolta, amikor elindult élete első versenyén, mivel már párizsi győzelme idején kikezdték származása miatt.

Az Est, 1929. március (20. évfolyam, 50-73. szám)1929-03-08 / 56. szám

De sem ez, sem pedig a hírnév nem kezdte ki szerény személyiségét, ami arra ösztönözte, hogy csendes, polgári életet éljen. Férjhez ment Brammer Pál textilkereskedőhöz, de házasságuk öt év után válással végződött…

Eztán Jób Dánielhez, a Vígszínház akkori igazgatójához kötötte életét, de a boldogság nem tartott sokáig, mert a háború alatt bujkálniuk kellett. A holokausztot túlélték, de az ekkor átélt borzalmak már kikezdték az addigi nehézségeket rendkívül jól viselő hölgy idegrendszerét. Mentális állapota folyamatosan romlott, agysorvadást diagnisztizáltak nála… 1970. október 28-án, 61 évesen hunyt el, férjével együtt a Kozma utcai izraelita temetőben nyugszanak.

A szépségversenyek magyar győzteseit mintha sokáig valami átok kísérte volna, hiszen Simon Böskét Radó Magda követte volna a trónon, de ő nem is ülhetett le a trónusra. Állítólag származása okán nem felelt meg, ezután pedig ötven évig nem is rendeztek szépségversenyt Magyarországon…

Ajánlott Cikkek