Épített örökség Magyarság Tájak/korok Történelem

Az eltűnt sziget nyomában

A Duna szigetei – ahogy az már csak a folyóvizek esetében lenni szokott – idővel módosulnak. Ennek a folyamatnak maga a természet is aktív alakítója, de természetesen az emberi tevékenység is nyomot hagy a mindenkori természeti környezeten. Ez így rendben is van, de azt sehol nem találtuk, hogy a valamikori Budai kis szigetet a folyó, vagy éppen az ember elhordta volna…

Borítóképen: A Császárfürdő a Margit-szigetről, köztük a Budai kis sziget

A borítóképen egy 1863-ban készült illusztráció látható, ami igazán pontosan visszaadja a sziget egykori helyét. Hogy honnan tudjuk, hogy a kép ekkor készült? Nos, ekkoriban Blondin, a világhírű kötéltáncos a fürdő és a Margit-sziget között kifeszített kötélen mutatta be akrobatikus mutatványait – ahogy a képen is látható.

Van egy sokkal jobb kép is talán, ami szintén pontosan megmutatja, hogy a mai Margit-sziget és a Duna budai partja között volt még egy sziget:

Mi lett a sorsa? Nos, nem véletlenül nem találtunk olyan forrásokat, amelyek arról árulkodtak volna, hogy a sziget eltűnt, vagy elhordták? Az ugyanis most is ott van! Pontosabban:

Nem a szigetet hordták el, hanem a Duna egy részét töltötték fel!

balról jobbra: A Margit-sziget déli vége 1838-ban, 1880-ban és napjainkban

A megoldás pedig abban van, hogy amikor a Margit híd Margit-szigetre vezető lehajtóját megépítették, akkor a Budai kis sziget és a Margit-sziget közötti rész feltöltésre került, így a sziget tulajdonképpen nagyobb testvérével egyesült. Ma a Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda, illetve a Margitszigeti Atlétikai Centrum található a helyén.

A Budai kis sziget tehát megvan, csak éppen „elnyelte” a nagytestvér.

Ajánlott Cikkek