Hírek

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta az Oroszország elleni határozatot

Elsöprő többséggel nem kötelező érvényű határozatot fogadtak el, amelyben elítélték Oroszországot Ukrajna elleni támadása miatt, és felszólították annak azonnali befejezésére

borítókép : https://www.flickr.com/ UN flag at the Calgary War Museums sanjitbakshi

Az ENSZ Közgyűlése megszavazta, elítélik Oroszországot Ukrajna elleni inváziója miatt, és követeli Moszkvától erőinek haladéktalan visszavonását a volt szovjet köztársaságból.

A nem kötelező erejű határozatot szerdán fogadták el. 141 Ország szavazott igennel, 35 tartózkodott, öt pedig ellenezte az intézkedést. A határozat ellen csak Fehéroroszország, Szíria, Észak-Korea, Eritrea és maga Oroszország szavazott. India, Dél-Afrika és Irak a tartózkodó tagok között volt, valamint olyan olyan országok akik így vagy úgy szövetségi viszonyban vannak Oroszországgal , mint Irán, Kuba és Kazahsztán.

A szerdai eredmény az ENSZ Biztonsági Tanácsának múlt pénteki szavazását követi , amelyen Oroszország vétójogával élve blokkolta az inváziót elítélő határozattervezetet. Mivel a Biztonsági Tanács összes többi tagja vagy igennel szavazott, vagy tartózkodott, a határozattervezetet a Közgyűlés 1997 óta első alkalommal elfogadta.

A határozat, amelyhez a közgyűlés elfogadásához a szavazók kétharmados többsége kellett, arra is felszólította Oroszországot, hogy változtassa meg döntését amiben a szakadár Luganszki (LPR) és Donyecki (DPR) népköztársaságok szuverén nemzetként országként ismeri el.

forrás ENSZ

Ajánlott Cikkek