Hírek Mások írták Vélemény

„Az erőfeszítések nem lesznek elegendőek a gazdasági katasztrófa elkerüléséhez”

A német Deutsche Bank szakemberei arra a következtetésre jutottak, hogy Európa hosszú és mély recesszió előtt áll -írja a Fortune.

Borítóképen: Válság a bevásárlókosárban, gazdasági válság (forrás: Flickr, szerző: Jernej Furman, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„A júliusi, téli enyhe recesszióra vonatkozó kiindulási előrejelzésünk most túl optimista. Most hosszabb és mélyebb recessziót jósolunk” – idézi a kiadványt Mark Wall, a bank közgazdásza.

Európa energiaválságba került, és jön a tél.

A helyzet mára annyira rossz, hogy az EU tisztviselői felszólították a tagállamokat, hogy önként adagolják az energiát, jelezve, hogy a megszorítások kötelezővé válhatnak.

Európában sok helyen annyira megemelkedett az áram ára, hogy a gyárak kénytelenek leállni. Franciaországban pedig a tisztviselők azt javasolták, hogy a szokásosnál korábban kapcsolják le a világhírű Eiffel-torony világítását az energiatakarékosság érdekében.

Pedro Sánchez spanyol miniszterelnök a héten még azt mondta újságíróknak, hogy Európa energiapiaca egyszerűen „nem működik” a Goldman Sachs pedig figyelmeztetett, hogy;

Az európai háztartási villanyszámlák 2.000 milliárd dollárral emelkedhetnek a következő évben.

Szerdán a Deutsche Bank közgazdászai kijelentették, hogy az európai „enyhe recesszióra” vonatkozó korábbi jóslataik már nem érvényesek, mivel az energiaválság július óta jelentősen súlyosbodott.

Az EU-tagállamok 496 milliárd dolláros programokkal reagáltak a válságra, amelyek célja a lakosság által egyébként fizetett magas árak enyhítése

– derül ki a Bruegel német agytröszt új adataiból. Németország pedig még a héten államosította az Uniper közműcéget, annak reményében, hogy elegendő energiaellátást biztosít a télre.

A Deutsche Bank fala azonban azt állítja, hogy az erőfeszítések nem lesznek elegendőek a gazdasági katasztrófa elkerüléséhez.

Wall és csapata arra számít, hogy 2022 közepe és 2023 közepe között az euróövezetben a bruttó hazai össztermék (GDP) éves szinten nagyjából 3 százalékkal csökken. De azt is elismerik, hogy „nem zárható ki a még élesebb téli visszaesés sem”.

Ajánlott Cikkek