Hírek

Az Erzsébet híd felrobbantása – 1945 Január 18.

Január közepére a védők Pestet gyakorlatilag elvesztették, ezért január 14-e és 18-a között, miután a védők Pestre visszavonultak, a budapesti közúti hidakat felrobbantották. (A vasúti hidak már decemberben használhatatlanná váltak a légitámadások és robbantások következtében.)

Január 14-én a Horthy Miklós hidat (ma Petőfi híd) robbantották fel, itt a még álló részeket elpusztítandó 15-én ismét robbantottak, a Ferenc József hidat (ma Szabadság híd) január 16-án, az Erzsébet hidat és a Lánchidat pedig január 18-án rombolták le. Ugyanezen a napon a Margit híd megmaradt nyílásait is felrobbantották. A németek a szigeti szárnyhidat is aláaknázták, de a robbantás ott nem sikerült.

Budapest ostroma 1945. február 13-án ért véget. A lakók, amikor előmerészkedtek a pincékből, a lerombolt város, a temetetlen halottak mellett a Dunába robbantott hidak képével szembesültek. 

A teljesen elpusztított, 42 évvel korábban átadott Erzsébet híd, kora legnagyobb nyílású lánchídja volt (Fotó: Fortepan) 

Az, hogy a két város között megszakadt a közúti, a vasúti közlekedés és a közműösszeköttetés, csak az egyik baj volt. A roncsok elzárták a folyót, nemcsak a hajók előtt, de a jég torlódásának veszélyét is fokozva. 

A lerombolt közúti hidakat három csoportba lehetett sorolni. A legkevésbé a Ferenc József híd rongálódott meg. A középső, befüggesztett része – a híd három részből áll, a két magasba nyúló pilon és a közéjük befüggesztett 48,8 méteres szerkezettel – és a kapuzatok egy része szakadt le, de maga a két kapuzat, ha a helyéből kimozdulva is, a helyén maradt.

Az újjáépítéskor „csak” vissza kellett emelni a helyére a megmaradt hatalmas kapuzatokat, és a hiányzó szerkezetet kellett legyártani. Nem véletlen, hogy – miután 1945-ben a romokra egy ideiglenes fa hídszerkezetet készítettek szovjet utászok – ez a híd nyílt meg legelsőnek már Szabadság híd néven, és 1946. augusztus 20-án átadták a forgalomnak, gyakorlatilag az eredetivel azonos szerkezetben, csak néhány díszítőelem hiányzott a hídról (ezeket azóta a felújítások során több részletben ismét pótolták).

cikk itt folytatódik

Ajánlott Cikkek