Hírek

Az Északi-sarkvidéken is: Hadgyakorlat!

A napokban jött hír arról, hogy az ír partoktól 240 kilométerre, nemzetközi vizeken, de igen fontos légiközlekedési útvonalon végez hadgyakorlatot az orosz haditengerészet. Persze ez azonnal kiváltotta a nyugat haragját – miközben teljesen szabályos az oroszok eljárása… Most jött a hír, hogy az orosz hadihajók behajóztak a Barents-tengerre, hogy gyakorolják az igen fontos fő hajózási útvonal védelmét. Igen aktív tehát az orosz haditengerészet is!

Borítóképen: Murmanszk, Murmanszki terület, Oroszország (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Konsztantyin Mednyikov)

A két gyakorlat között van ám különbség, mert míg az ír partok mentén történő „felvonulás” inkább erőfitogtatás, de a Barents-tengeren tényleg komoly feladatok lehetnek, ha kitörne egy esetleges háború! Igen, ez az útvonal biztosítja az Atlanti kijáratot Murmanszk kikötőjéből, márpedig ez a kikötő az orosz Északi Flotta és az Atomflot atomjégtörőinek fő kikötője!

Az Északi-sarkvidéken zajló szerdai haditengerészeti gyakorlaton mintegy 30 hadihajó, 20 repülőgép és 1.200 fős személyzet vesz részt, a csapatok sarkvidéki harckészültségének és az északi tengeri út védelmére való képességének felmérésére irányulnak.

Murmaszk kikötője, Oroszország

Ne feledjük, hogy Oroszország igen jelentős összegeket fektetett az északi tengeri útvonal fejlesztésébe, az Atomflot jégtörői biztosítják a szabad vizet immár talán egész évben. Ennek az útvonalnak azért van nagy jelentősége – az Atlanti-kijáraton túl -, mert keleti irányban a kínai áruk szállítási útvonala is.

A világ legnagyobb és legerősebb atomjégtörője

Márpedig a két ország között egyre erősebb a kapcsolat, hiszen a vasúton is komoly fejlesztések vannak (ezek hatására épül intermodális központ Záhony körzetében is), illetve egyre több gázt és olajat közvetít a nemrég épült vezeték is, de immár a hajózásban is egyre komolyabb tényező a két ország együttműködése, miután az északi útvonalon jóval rövidebb a szállítás Európa felé, mint a Szuezi-csatornán át! Na és persze ott an a haditechnikai együttmáködés…

Ez a hadgyakorlat tehát igenis valószerű események szimulációja, és igen komoly jelentősége van Oroszország biztonsága szempontjából!

Ajánlott Cikkek