Vélemény Vélemény-cikkeink

Az EU és Németország nagy csatája – Nekünk is fontos!

Az Európai Bizottság egy olyan ügyet vett elő, ami már-már nyugvópontra jutott, e most Németországgal akar példát statuálni abban a kérdésben, hogy kié a legfelsőbb bírói hatalom! A Bizottság szerint természetesen az Európai Bíróság áll minden bíróság felett. Igen ám, de a német alkotmány szerint a gazdaságpolitika lebonyolítása kizárólag a német intézmények kezében van! Mondhatnánk, hogy nem érdekel minket a Bizottság és Németország vitája, de minket is elemi szinten érint a kérdés!

A történet röviden az, hogy az Európai Központi Bank (EKB) eszközvásárlási programja a németek szerint annyira torzítja a piaci árakat, hogy az már gazdaságpolitikai beavatkozás. Márpedig a gazdaságpolitika tagországi szinten realizálódik. Az eszközvásárlás kötvények megvételét jelenti, az EKB célja pedig az, hogy a kötvények ne értéktelenedjenek el, és ne szaladjanak el a piaci hozamok, amik olyan helyzetet teremthettek volna, mint a hitelválság során Görögország esetében, amikor gyakorlatilag fizetésképtelenné vált az ország.

A németek mindig is fegyelmezett gazdálkodást folytattak, soha nem hagyták elszaladni az adósságot, és ezért soha nem nézték jó szemmel az egyes déli államok magas adósságát, illetve az emiatt hozott piaci viszonyokat torzító intézkedéseket. Ha jobban belegondolunk van is benne valami; miközben a németek felelős gazdálkodás mellett kiváló pénzügyi helyzetet tartanak fenn, egyes tagállamok rendre túlköltekeznek, és ezért végül a fegyelmezetten gazdálkodó államok is megfizetnek. Ez persze inkább csak Németországból tűnik így, valójában az a helyzet, hogy a német cégek jelentős termelési volument pörgetnek olyan országokban, ahol könnyen elszáll a költségvetés, de az így termelt nyereséget nem igazán osztják meg…

De ez csak egy mellékszál, sőt a vita igazi lényege nem is az eszközvásárlási program, hanem az, hogy vajon egy tagország bírósága felülbírálhatja az Európai Bíróság döntését, vagy sem? Hozzátartozik ugyanis a történethez, hogy az eszközvásárlási programot az Európai Bíróság korábban engedélyezte, a karlsruhei alkotmánybíróság pedig ezt a döntést kérdőjelezte meg! Jegyezzük meg, hogy az EKB igen nehéz helyzetbe került volna, ha a németek beváltják fenyegetésüket, miszerint, ha 3 hónapon belül nem tudják hitelesen alátámasztani, hogy arányos az alkalmazott eszközvásárlási program a monetáris politika célrendszerével, akkor megtiltja a Bundesbanknak a programban való részvételt, és eladatja vele az addig megvásárolt kötvényeit!

Márpedig a Bundesbank a legnagyobb vásárlóerővel rendelkező központi bank Európában… Az EKB pedig a programot tagbankokon keresztül bonyolítja! Akkor úgy csitultak el a kedélyek, hogy az EKB nem lépett semmit, viszont a Bundesbank kiadott egy magyarázó tanulmányt, amiben bizonyítják, hogy a program arányos volt. Az Európai Bíróság kiadott egy közleményt, amiben kifejti, hogy a német bíróság az ügyben nem illetékes. Ennyi volt az ügy, de most a Bizottság elérkezettnek látta az időt arra, hogy nyomatékosítsa; a valós hatalom immár nem a tagállamok, hanem Európa felső vezetése kezében van!

Igen, ez „csak” egy ügy, de egyrészt demonstrál a többi tag felé is, másrészt jelzés arra vonatkozóan, hogy egészen más ügyek tekintetében is ilyen hozzáállásra lehet számítani az Európai bizottságtól! Mert bizony most egy kötelezettségszegési eljárást indítanak, aminek az a lényege, hogy az ügyet úgy tisztázzák, ahogy azt az Európai Bizottság szeretné. Egyébként a Bizottság érvelése szerint, amennyiben kiderülne, hogy nem az Európai Unió legfelsőbb szervei az illetékesek ezekben a kérdésekben, az alapjaiban rengetné meg az Unió jogrendjét! És itt a lényeg;

A Bizottság szerint ugyanis – kimondva, vagy kimondatlanul – Európa máris egyesült államok-ként működik, és várható, hogy egyre több olyan ügy lesz, ami különböző területeken precedenst teremt a tagállami hatáskörök fokozatos leépítésére!

Ezzel egyébként nem lenne baj, ha erről valaki, valahol döntött volna, megszavazta volna, és felhatalmazást adott volna. De ilyen nem történt… Az Európai Bizottság mindenek felett álló hatalmat épít ki, kontroll viszont nincs a rendszerben!

Ajánlott Cikkek