Hírek

“Az EU lemond a Kirill pátriárka elleni szankciókról Magyarország miatt”

Az EU-országok képviselői jóváhagyták az Oroszország elleni hatodik szankciócsomagot. De egy név hirtelen kikerült: Kirill pátriárkáé, aki szoros kapcsolatot tart fenn Putyin elnökkel – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Borítóképen: Az állami kitüntetések átadásának ünnepségén Kirill pátriárka és Vlagyimir Putyin – 2006. (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kremlin.ru, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Magyarország ellenállása miatt az EU úgy döntött, hogy nem alkalmaz szankciókat az orosz ortodox egyház vezetőjével, Kirill pátriárkával szemben. A Kirill ellen ténylegesen tervezett büntetőintézkedések nélkül hagyták jóvá csütörtökön a kiterjedt olajembargót is tartalmazó hatodik uniós szankciócsomagot az uniós államok képviselői – ezt a Német Sajtóügynökség több diplomatája is megerősítette.

A többi EU-tagállam akarata szerint Kirillt fel kell venni az EU szankciós listájára, mert támogatja az Ukrajna elleni orosz agressziós háborút. Szoros kapcsolatot tart fenn Vlagyimir Putyin elnökkel, és eddig nagyon lojálisnak bizonyult a Kremlhez. A 75 éves Kirill prédikációiban többször is támogatta a háború menetét, és nemrég még azt állította, hogy Oroszország soha nem támadott meg egy másik országot – írja a FAZ.

Magyarország azonban nem akarta elfogadni a szankciókat. Orbán Viktor miniszterelnök a napokban „a magyar vallási közösségek hitszabadságának kérdésével” indokolta álláspontját. Ez „szent és sérthetetlen”.

Mi a hírhez csak annyit fűznénk hozzá, hogy vajon a román ortodox egyház miért nem állt ki hittársuk mellett? Rendben, a kérdés költői, de azért mégis furcsa az eset…

Ajánlott Cikkek