Hírek

Az EU megtiltja az orosz lobogó alatt közlekedő hajók kikötőibe való belépését

Az EU az ötödik szankciócsomag részeként megtiltotta az orosz lobogó alatt közlekedő hajók kikötőibe való belépését

Az ukrán Bucha városának eseményei után készült ötödik uniós szankciócsomag Oroszországgal szemben – többek között – az orosz lobogó alatt közlekedő hajók európai kikötőibe való belépésének tilalmát tartalmazza. Ez áll az EU Tanácsának határozatában .

Ez alól csak a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek, a humanitárius segélyek, valamint az energiával kapcsolatos szállítmányok szállítása tesz kivételt. Az utolsó bekezdés többek között a szén szállítására vonatkozik.

Ennél és más szilárd fosszilis tüzelőanyagoknál 2022 augusztusától vásárlási, behozatali vagy átadási tilalom lesz érvényben , ha Oroszországból származnak vagy Oroszországból exportálják őket. Jelenleg az európai országokba irányuló orosz szénexport mennyiségét évi nyolcmilliárd euróra becsülik.

A tengeri kikötőkkel együtt a közúti szállításra is korlátozásokat vezettek be. Az orosz és belarusz vállalkozásoknak tilos árukat szállítani az EU-n belül, beleértve a tranzitot is. A tilalom nem vonatkozik a gyógyszerészeti, gyógyászati, mezőgazdasági és élelmiszeripari termékekre, köztük a búzára, valamint a humanitárius árukra.

Ezenkívül az európai hatóságok megtiltották a műtrágyák és a fa importját Oroszországból, a cement, a tenger gyümölcsei és az alkoholos italok a korlátozások hatálya alá tartoztak. Az exportkorlátozások közé tartozik a repülőgép-üzemanyag, a kvantumszámítógépek, a legújabb félvezetők, a csúcstechnológiás elektronika és a szoftverek szállításának leállítása.

Emellett négy “kulcsfontosságú orosz bank” eszközeit is befagyasztották . Nevük nincs feltüntetve. A szankciók részleteit később teszik közzé.

Ajánlott Cikkek