Hírek

Az EU új szankciói visszaütnek, avagy Putyin Ázsiára vonatkozó energiaügyi terve

Az EU Oroszországgal szembeni energetikai szankciói visszaüthetnek, mivel Oroszországnak még mindig hatalmas, aktív és tervezett vezetékhálózata van, amelyet inkább Ázsiával köti össze.

Borítóképen: Ünnepség a Szibéria hatalma gázvezeték első szakaszának csatlakozása alkalmából – 2014 (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Végrehajtó Iroda, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Az EU abban reménykedik, hogy az összes orosz olaj Európából való betiltása pörölycsapást mér az orosz gazdaságra, mivel 2021-ben elképesztő 48,5 milliárd euró (38 milliárd font) értékben vásárolt kőolajat a Kremltől, és 22,5 milliárd eurót (19 milliárd font) más fizetett kőolajszármazékért. Oroszország azonban továbbra is profitál keleti partnereitől, és ez tovább szárnyalhat az Ázsiával összekötő olaj- és gázvezetékek tervezett hálózatának köszönhetően.

A Szibéria Ereje egy aktív gázvezeték, amelyet a Kreml által irányított energiaóriás, a Gazprom üzemeltet, és amely Kelet-Szibériából indul ki, és Oroszország távol-keleti részeiről szállít földgázt Kínába.

Ez egy 2.200 km hosszú szárazföldi vezeték, amely az első volt, amely orosz vezetékes gázt szállít Kínába, és 2019-ben kezdte meg működését. A két nemzet pedig 30 éves megállapodást kötött Oroszországgal, hogy több gázt szállít Kínának a Szibéria Ereje 2-n keresztül. Ez magában foglalja egy új, 2.600 km hosszú vezeték megépítését az oroszországi Jamal régióban található Bovanenkovo ​​és Kharasavey gázmezőkből.

Ez segíthet elbillenteni az egyensúlyt Európától, amely magasan Oroszország legnagyobb fogyasztója, és évente 200 milliárd köbméter gázt importál, ami a kontinens ellátásának közel 30 százalékát teszi ki. Jelenleg Kína körülbelül 38 milliárd köbmétert vásárol évente, de a Szibéria Ereje 2 megduplázhatja ezt az exportot.

De nem ez az egyetlen vezeték, amely Kínát Oroszországgal köti össze És nem Kína az egyetlen ázsiai partner, amely enyhítheti a csapást, amikor Európa megszakítja kapcsolatait.

A szintén a Gazprom tulajdonában lévő Szahalin–Habarovszk–Vladivosztok vezeték orosz gázt szállít a kelet-ázsiai országokba. Az első alkalommal 2011-ben megnyílt 1.822 km-es rendszer az orosz Távol-Kelet-Kínából és Japánból szállítja a gázt, és van egy tervezett kapcsolat Dél-Koreával.

forrás: express.co.uk

Ajánlott Cikkek