Hírek

Az EUobserver már tudja a választások végeredményét, és azt is, hogy csalások lesznek!

„Az EUobserver egy non-profit, független online újság, amelyet 2000-ben alapítottak Brüsszelben. Nagyra értékeljük a szabad gondolkodást és a tiszta beszédet, és célunk az európai demokrácia támogatása azáltal, hogy hallatja az emberek hangját, és megadja az embereknek az EU-ról szóló fontos információkat.” – olvashatjuk az orgánum saját magáról írt meghatározását. Van egy rossz hírünk; nem sikerült…

Borítóképen: Eredmények az egyéni választókerületekben a 2010-es magyar országgyűlési választáson (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Erinthecute, licenc: CC BY-SA 4.0)

A továbbiakban a mandiner.hu írását közöljük, és persze a végén nem marad el a vélemény…

Hegedűs Dániel és David Levine szerint 2014-ben és 2018-ban az Orbán-kormány egyértelmű, nagy arányú támogatottsága miatt az EU-s és más nemzetközi intézmények kevésbé vették komolyan az egyensúlytalanságokat.

„A megfigyelők jelenléte önmagában nem lesz elég az EU első elcsalt választásának megakadályozásához” – ezzel a címmel jelent meg az Euobserver.com-on Hegedűs Dániel politológus, a berlini German Marshall Fund, illetve David Levine, az Alliance for Securing Democracy munkatársának véleménycikke.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezeten (EBESZ) belül működő Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) által az áprilisi magyarországi választásokra delegálandó teljes körű választási megfigyelési misszió fontos kezdeményezés, de a rendkívül kiélezettnek ígérkező választások integritásának biztosítása érdekében minden korábbinál fontosabb lenne, hogy az EBESZ nyugati tagországai megfelelő számban képviseltessék magukat a misszióban, ennek elmaradása esetén az EU történetének első, jelentős csalásokkal terhelt választását kockáztatják – írták Hegedűsék.

A szerzők kiemelték: az EBESZ megfigyelői már a 2014-es és a 2018-as országgyűlési választásokat is „szabad, de nem tisztességes” választásként jellemezték, részben a kormányzó Fidesz, illetve és az állam rendelkezésére álló források összefonódásai miatt. Ezekben az esetekben azonban az Orbán-kormány egyértelmű, nagy arányú támogatottsága miatt az EU-s és más nemzetközi intézmények kevésbé vették komolyan az egyensúlytalanságokat, de az idei, rendkívül kiélezett versenyt hozó választások során az ilyen szabálytalanságok elég előnyt biztosíthatnak Orbán Viktor miniszterelnök számára ahhoz, hogy hatalmon maradhasson.

Eddig az átvett cikk, és akkor egy vélemény:

Az se nem független, se nem a szabad gondolkodásra utaló tény, tiszta beszédnek meg végképp nem nevezhető, hogy előre, minden bizonyíték nélkül, eleve választási csalásról írnak, és azt is előre közlik, hogy szoros lesz a végeredmény.

Ha ilyen pontos információik vannak, akkor nem lehet, hogy éppen az általuk (is) képviselt baloldal/ellenzék fog csalásokat elkövetni?

Egyébként nincs itt semmi látnivaló. Azon megy az ügyködés, hogy ha tényleg szoros lenne a végeredmény, majd csalást lehet kiáltani „Előre megmondtuk…” kezdetű mondatokkal! Nos, ez ebben a formában nem európai demokrácia, hanem európai politikai terror!

Ajánlott Cikkek