Hírek

Az Európa Tanács megszavazta Oroszország képviseleti jogának felfüggesztését

Az Európa Tanács pénteken jóváhagyta azt az indítványt, hogy függesszék fel Oroszország képviseleti jogát abban az intézményben, amely a második világháború után alakult az emberi jogok és a jogállamiság kontinensszerte történő védelme érdekében.

borítókép: https://commons.wikimedia.org Photo: Tauno Tõhk (EU2017EE) European Council

„A ma elfogadott határozat azt jelenti, hogy az Orosz Föderáció továbbra is az Európa Tanács tagja marad, és továbbra is vonatkoznak rá az Európa Tanács egyezményei, beleértve az Emberi Jogok Európai Egyezményét is de a szavazati és vétó jogától ideiglenesen megfosztják” – áll a szervezet közleményében.

Luigi Di Maio olasz külügyminiszter üdvözölte a lépést, és kijelentette, hogy országa  „ ezt szükséges intézkedésnek tartja Oroszország Ukrajna elleni elfogadhatatlan katonai agressziója fényében, amely a nemzetközi jog súlyos megsértésének minősül”.

A döntés Oroszország Ukrajna elleni hatalmas katonai támadása nyomán született.

Korábban pénteken Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök bejelentette, hogy a Tanács fontolóra veszi Oroszország tagságáánakt felfüggesztését is akár a testületben.

Moszkva csütörtökön súlyos katonai támadást indított Ukrajna ellen – alig néhány nappal azután, hogy elismerte a Donyec és Luganszk szakadár köztársaságok függetlenségét a Donbászban.

Az elismerés válaszul szolgált arra, hogy Ukrajna állítólag nem teljesítette a 2014-ben és 2015-ben megkötött minszki megállapodások szerinti kötelezettségeit, amelyek célja a szakadárok és az ukrán kormány közötti konfliktus megoldása volt.

rt.com

Ajánlott Cikkek