Hírek

Az Európába kerülő orosz gáz teljes mértékben átirányítható az ázsiai-csendes-óceáni térségbe…

… ehhez azonban export-infrastruktúra fejlesztésére van szükség – mondja Ivan Timonin, a Vygon Consulting tanácsadója. A szakember szerint potenciálisan Ázsiába is átirányíthatók a gázmennyiségek, amennyiben új gázvezetékek és LNG-telepek épülnek, ami szintén időbe telik.

Borítóképen: Zapoljarnoje gázmező (forrás: Government.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Правительство Российской Федерации, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

Az elemző kifejtette, hogy az orosz szállítások Ázsiába való átirányítása nemcsak az európai fogyasztók azon vágyának tudható be, hogy elhagyják az Oroszországból származó szénhidrogéneket, hanem piaci tényezőknek is.

Timonin úgy véli, hogy 2025-re a földgáz iránti globális kereslet növekedésének több mint fele ázsiai országokból, elsősorban Kínából és Indiából származik majd, az ázsiai-csendes-óceáni térségben pedig mintegy 160 milliárd köbméterrel nő a fogyasztása. Ezért az új projektek kidolgozásával, a beruházási döntések meghozatalával már most kell foglalkozni – zárta gondolatait a szakember.

Korábban Jurij Rikov, az Energiaügyi és Pénzügyi Intézet energetikai osztályának vezetője a Lenta.ru -nak azt mondta, hogy Törökország gázkészletei csak az ország igényeit tudják kielégíteni. Kicsi az esély arra, hogy Oroszországot a kék üzemanyag világpiacán leváltsák a talált készletekkel. A szakértő szerint a Fekete-tengerben 540 milliárd köbméter földgáz globális viszonylatban túl kicsi mennyiség.

Bár ezt így nem mondja ki az elemző, de – ezek szerint – 2025-re Oroszország meg tudja oldani az Európából kieső kereslet problémáját.

Ajánlott Cikkek