Hírek Magyarok a világban

Az Európai Bíróság citálták az Európai Bizottságot a Minority SafePack kezdeményezői

Mint arról ITT írtunk, a Minority SafePack-et – európai polgári kezdeményezés, és szervezői összegyűjtötték a szükséges aláírásokat, és az Európai Parlement döntő többséggel támogatta – az európai Bizottság egy cinikus kommentárral egyszerűen lesöpörte az asztalról. Ezzel Európa vezető testülete mintegy kinyilvánította, hogy nem ismeri el az őshonos kisebbségeket, melyek a teljes európai lakosság 11%-át teszik ki. Nemkülönben azt demonstrálta a döntés, hogy a Bizottság minden és mindenek felett áll, és nem vezeti az EU-t, hanem elnyomja azt!

Próbáltunk utána járni, hogy az EP, ha nem Európa polgárainak akar megfelelni, akkor kinek? Válasz nincs, és valószínű, hogy nem is mi fogjuk megfejteni, de az minden esetre tény, hogy most bírósági ügy lett a dologból, ugyanis az EB döntése az európai jogrendszer felrúgását jelenti, ami pedig erősen megkérdőjelezi a Bizottság legitimitását. Ez utóbbival egyébként is nagy baj van, mert a Bizottságnak nem választott, hanem küldött tagjai vannak, és arányukat tekintve úgy került kialakításra a szervezet, hogy a nagy nyugati országok akarata (vagy másé…) érvényesüljön. De nézzük, hogy most mire alapozzák a bírósági eljárás kezdeményezését a Minority SafePack (MSPI) szervezői!

Az MSPI kezdeményező bizottsága jogi és procedurális hiányosságokra hivatkozva kérte az EB-határozat megsemmisítését.

“Amellett, hogy a bizottság döntésével hátat fordított a több mint egymillió aláírónak, Európa ötvenmilliónyi, kisebbségben élő polgárának és az Európai Parlament háromnegyedes többségének, jogi kötelességét sem teljesítette. Az uniós törvényszéknek benyújtott részletes dokumentációban a jogi és procedurális hiányosságokra világítunk rá, és a döntés megszületéséig, amely akár másfél-két évig is elhúzódhat, folytatjuk munkánkat az uniós kisebbségvédelmi törvények megszületéséért.”

A fenti mondatok Vincze Loránt RMDSZ-es EP-képviselőtől hangzottak el. Ezen túlmenően a kereset beterjesztői szerint az EB nem indokolta megfelelően döntését, ugyanis az MSPI kilenc javaslata közül hét esetében nem tett eleget indoklási kötezettségének, ahogy elmulasztotta megválaszolni az MSPI képviselőinek feltett kérdéseit sem, amelyek az Európai Parlament nyilvános meghallgatásán hangzottak el.

A cél, hogy az Európai Bíróság nyilvánítsa semmisnek az Európai Bizottság döntését, és ahogy a képviselők fogalmaztak, az általuk felhozott érvek elegendőek a cél eléréséhez!

A magunk részéről minden tőlünk telhető támogatást igyekszünk megadni (még ha az semminek is tűnik…), mert ugyan nem vagyunk jogászok, de azt a józan parasztész szerint is rendellenesnek tartjuk, hogy az Európai Bizottság egyszerűen semmibe vegyen ötvenmillió európai polgárt – köztük Európa legnépesebb őshonos kisebbségét, a magyarságot!

Ajánlott Cikkek