Hírek

Az Európai Bizottság engedélyezte az orosz gáz rubelben történő fizetését

Az Európai Bizottság (EB) engedélyezte az orosz gázért rubelben történő fizetést. Erről a Reuters számol be.

Megjegyzendő, hogy az európai vállalatok a szankciók megsértése nélkül megállapodhatnak az orosz gáz rubelben történő fizetésében. Az egyik lehetséges konstrukció azt írja elő, hogy a fogadó cégek devizaszámlát nyitnak a Gazprombankban , ahol a pénzt rubelekre váltják át.

Az Európai Bizottság egyértelművé teszi, hogy “az orosz rendelet [a barátságtalan országokkal folytatott gázkereskedelem rubelre váltásáról] nem zárja ki azt a fizetési folyamatot, amely lehetővé tenné az EU -beli vállalatok számára, hogy ne sértsék meg a szankciórendszert”.

Oroszország igénye

Március 23-án Vlagyimir Putyin orosz elnök bejelentette , hogy az Oroszország által a barátságtalan országoknak szállított gázért fizetett kifizetéseket rubelre utalja át. A külföldi vásárlóknak számlákat kell nyitniuk a Gazprombankban, beleértve egy rubelben történő számlát is. A fizetés devizában érkezik, ahogy azt a szerződések előírták, és a bank maga váltja rubelre a moszkvai tőzsdén .

Az úgynevezett barátságtalan országokba szállított földgázunk árának ellentételezését orosz rubelben várjuk el

Vlagyimir Putyin Oroszország elnöke

Az orosz vezető utasította a Központi Bankot és a kormányt, hogy határozzák meg az orosz gáz árának átszámítását rubelre. Putyin hangsúlyozta, hogy Oroszország a szerződésekben megkötött mennyiségek és árazási elvek szerint szállítja a gázt, csak a fizetés devizaneme változik.

Alekszandr Novak miniszterelnök -helyettes , aki az üzemanyag- és energiakomplexumot felügyeli, azt mondta , hogy Moszkva elvárja, hogy az orosz gáz európai vásárlói vállalják, hogy rubelben fizessenek.

Több vevő már megegyezett a gázfizetések rubelre történő átutalásával, várjuk a többi importőr döntését

Novák Oroszország miniszterelnök-helyettese

Novák hangsúlyozta, hogy “maximálisan kényelmes feltételek” maradnak az orosz gázt vásárlók számára. Elmondása szerint az orosz fél azon vágya, hogy a gázért rubelben kapják meg a fizetést, logikus, és “objektív okokból történik

A világ reakciója

Az Európai Bizottság vezetője, Ursula von der Leyen kijelentette , hogy az Európai Unió a Moszkvával szemben kirótt szankciók megsértésének tekinti, ha rubelben fizet az orosz gázért.

Az Európai Bizottság nagyon mélyreható jogi elemzést végzett Oroszország azon igényéről, hogy a gázért rubelben fizessenek, és úgy véli, hogy ez nemcsak kockázatot jelent a vállalatok számára, hanem az Oroszországgal szembeni uniós szankciók megkerüléséhez is vezet.

Ursula von der LeyenAz Európai Bizottság vezetője

Christian Lindner német pénzügyminiszter kijelentette , hogy az ország nem hajlandó teljesíteni Oroszország rubelben történő gázfizetésre vonatkozó követelését. Szerinte az üzemanyagot vásárló cégeknek nem kell azzal szembesülniük, hogy rubelszámlákat kell nyitniuk.

Lindner hangsúlyozta, hogy a magánvállalkozásoknak be kell tartaniuk a szerződési feltételeket, és dollárban és euróban kell fizetniük az árukért. Az osztályvezető elmondta, hogy Németország és szövetségesei készen állnak a következő oroszellenes szankciócsomagra.

Olaszország szintén nem volt hajlandó rubelben fizetni az orosz gázszállításért. Luigi Di Maio külügyminiszter szerint ez az európai szankciók megkerülését jelentené.

Nem tudunk rubelben fizetni. Oroszország kettős számlázási rendszert vezetett be euróról rubelre, ez lehetetlen, mert a Központi Bank elleni szankciók megkerülését jelenteti

Luigi Di Maio Olaszország külügyminisztere

Di Maio úgy véli, hogy technikai szempontból ilyen követelményekkel Oroszország embargót szab ki maga ellen.

Ezzel egy időben Örményország elkezdett rubelben fizetni az Oroszországból származó gázért. Vagan Kerobyan , az ország gazdasági minisztere szerint a nemzeti valuták felé kell elmozdulni az EAEU tagországai közötti elszámolásokban . „Orosz oldalon előrelépés történt ebbe az irányba” – mondta.

Kerobjan megjegyezte, hogy Örményország az utolsó néhány fizetést rubelben fizette a megfelelő árfolyamon. Szerinte az árképzés dollárban alakul ki. Ezt a lehetőséget a Gazprom hivatalos képviselője, Szergej Kuprijanov is megerősítette .

Kovács Zoltán , a Miniszteri Kabinet képviselője pedig úgy fogalmazott , hogy az orosz gáz rubelben történő fizetése nem sérti a szankciókat, hiszen Budapest és Moszkva kétoldalú szerződést kötött, és a fizetési pénznem kérdése ezzel összefüggésben technikai jellegű.

„Szerintük technikai kérdés, hogy milyen pénznemben kell fizetni. Ez nem jelenti semmilyen szankciós politika megkerülését” – mondta, megjegyezve, hogy a magyar gazdaság és a magyar lakosság 85 százalékban függ az orosz gáztól.

Az orosz gáz visszautasítása

Rob Jetten holland éghajlat- és energiapolitikai miniszter azt mondta , Hollandia 2022 végéig teljesen ki akarja vonni az orosz olajat és gázt.

Pieter ten Bruggenkate, a Gazdasági és Klímapolitikai Minisztérium szóvivője elmondta, hogy a holland kormány az év végéig támogatja az energiavállalatokat, hogy 70 százalékra töltsék fel bergermeeri gáztárolóját. Az intézkedések mintegy 623 millió euróba (körülbelül 672 millió dollárba) kerülnek a kormánynak.

Olaszország az orosz gáz visszautasításának határidejét is meghatározta. Roberto Chingolani környezetvédelmi modernizációs és átalakítási miniszter szerint az ország 2023 második felére függetlenné válik az oroszországi gázimporttól.

Naponta csaknem egymilliárd eurót adunk Oroszország energiaforrásaiért, és természetesen ilyen módon finanszírozzuk a katonai műveleteket

Roberto CingolaniOlaszország ökológiai modernizálásáért és átalakításáért felelős miniszter

Emellett Lettország, Litvánia és Észtország úgy döntött, hogy elkerüli az oroszországi gázvásárlást. Krisjanis Karins lett miniszterelnök elmondta, hogy jelenleg egyik balti ország sem vásárol orosz gázt.

Együttműködünk, hogy elegendő gázt biztosítsunk, és használjuk a lettországi földalatti gáztárolót

Krisjanis Karins Lettország miniszterelnöke

Németország teljesen felhagy az orosz energiaforrások ellátásával is. Annalena Burbock német külügyminiszter szerint az Oroszországgal való energetikai együttműködés megerősítése hiba a német kormány részéről.

Ajánlott Cikkek