Hírek

Az Európai Tanács elnöke szerint is drága az amerikai és a norvég gáz

Az ENSZ Egyiptomban zajló COP-27 környezetvédelmi konferenciáján nyilatkozott a sajtónak Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. Michel több kritikát is megfogalmazott az Amerikai Egyesült Államokkal szemben. Bár hangsúlyozta, hogy az Európai Unió szerint a válságok kezelését csakis a szövetségesekkel együttműködve lehet megoldani, azonban számos konkrét kritikát is megfogalmazott a nyugati partnereket illetően.

Borítóképen: Charles Michel (forrás: Flickr, szerző: EU2017EE Estonian Preside, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

Az Európai Tanács elnöke többek között arra is felszólította Európa szövetségeseit, hogy a gázszállításoknál mérlegeljék az árak csökkentését. Szerinte ezzel lehetne meggátolni a mély recesszió bekövetkezését Európában

– írta az Euro News, akinek Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nyilatkozott kedden.

„Vannak olyan országok, amelyek rendkívül segítőkészek Európa energiaigényének biztosításában, ugyanakkor hatalmas bevételekre tesznek szert a magas energiaárak miatt. Nemrég volt alkalmam tárgyalni norvég vezetőkkel, és ez igaz az Egyesült Államokra is. Vannak partnereink, barátaink, szövetségeseink, akikkel együttműködünk az ellátás kérdéseben, és ez jó dolog. Ugyanakkor szerintem ennek az árak kérdésére is ki kellene terjednie, hiszen mindenkinek az az érdeke, hogy a recesszió ne legyen mély és ne tartson sokáig” – mondta Michel.

Az Európai Tanács elnökének szavai kísértetiesen emlékeztetnek Emmanuel Macron francia elnök októberi kijelentéséhez, amikor azt írta a Twitter-oldalán:

A mély barátság jegyében üzenjük az amerikaiaknak és a norvégoknak: nagyszerűek vagytok, elláttok minket energiahordozókkal, de az nem fog sokáig menni, hogy saját, belső piacotokhoz képest négyszeres áron kínáljátok ezt. A barátság nem ezt jelenti.

Charles Michel a Sarm-es-Sejkben rendezett ENSZ COP27- konferenciáján vett részt kedden, melyet követően további kritikával is illette az Egyesült Államokat. A tanács elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az USA korábban kötelezettséget vállalt – az EU-hoz hasonlóan – a szegény országokat segítő klímaalap feltöltését. De a pénz azóta sem érkezett meg.

„Úgy gondolom, hogy az Európai Unió végrehajtja a saját részét ebben. Felszólítom az Egyesült Államokat, hogy ők is tegyenek eleget a vállalásaiknak. Például korábban egy százmilliárd eurós alap létrehozását ígértük meg a fejlődő országok számára. Ugyanakkor azt a csalódást keltő tényt látjuk, hogy a fejlődő országoknak még sincs elég támogatása. Ezért felszólítjuk az Európai Unión kívüli országokat arra, hogy tartsák tiszteletben a régi kötelezettségvállalásaikat” – fogalmazott az uniós vezető.

Charles Micel emlékeztetett, hogy a nyugati világot és benne Európát is válságok sújtják, ezen a ponton felsorolva a COVID-19 okozta válságot, majd a jelenleg is egyre súlyosbodó orosz-ukrán háború okozta válságot. Majd azt mondta, a klímavédelem is egy olyan probléma, amelyet még a világ legerősebb katonai hatalma sem képes egyedül megoldani. Leszögezte, hogy az Európai Unió továbbra is szilárdan hisz a nemzetközi együttműködésben, „abban, hogy közösen kell megoldást találnunk”.

forrás: hirado.hu

Véleményünk:

  • Nem az amerikai és a norvég gáz drága, hanem – miután az orosz vezetékes gáz nélkül hiány van a piacon a korábbi kínálathoz mérten – az árak természetes módon magasabbak.
  • Ezzel együtt igenis elvárható lenne a tengerentúli szövetségestől, hogy ha már Európa teljes mellszélességgel támogatja törekvéseit, akkor cserébe adjon is valamit – például olcsóbban adja a gázt! – de ez nem történik meg… Minek ellenség, ha van barát is?

Ajánlott Cikkek