Hírek

Az Európai Unió azt javasolta, hogy Szerbiától vonják meg a pénzügyi támogatás lehetőségét az orosz kapcsolat miatt

Az EP felvetette a Szerbiának nyújtott pénzügyi támogatás megfelelőségét Oroszország miatt

Szerbia Oroszországnak nyújtott támogatása nincs összhangban az Európai Unió (EU) irányvonalával, ezért érdemes átgondolni az EU-tagjelölt ország pénzügyi támogatásának megvalósíthatóságát. Ezt a javaslatot Johan Van Overtveldt belga európai parlamenti képviselő tette – írja az RT.

„A kérdés az hogy a csatlakozási előrehaladásról szóló jelentésekben, az ENA-jelentésben és Szerbia Orosz Föderációval kapcsolatos politikájában foglalt észrevételek fényében az Európai Bizottság továbbra is elfogadhatónak tartja-e a Szerb Köztársaság támogatását az EU-hoz való csatlakozás előtti szakaszában? – mondta Overtveldt az Európai Bizottsághoz fordulva.

Eszerint Szerbia 2014-től 2020-ig 1,5 milliárd eurót, 2021. december 15-én pedig 122 millió eurót kapott az Európai Uniótól. Ugyanakkor az ország még nem ért el kellő előrehaladást a korrupció és a hatalomkoncentráció problémáinak kezelésében, ami megfoszthatja az EU-csatlakozás esélyétől.

Szerbia 2012-ben kapott EU tagjelölt státuszt. Aleksandar Vučić államfő május 4-én bejelentette , hogy Belgrád továbbra is határozottan kiáll az egyesülés útján. „Kétségtelen, hogy Szerbia az európai úton halad, és Szerbia határozottan elkötelezi magát ezen az úton” – mondta.

A Financial Timesnak adott interjújában ugyanakkor hangsúlyozta , hogy Szerbia az EU felszólításai ellenére sem sérti a nemzeti érdekeket, és csatlakozik a Nyugat Oroszország elleni szankcióihoz.

Ajánlott Cikkek