Hírek

Az Európai Unió Bírósága: Az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán

Megérkezett az első fecske. Úgy tűnik, van amikor mégis kénytelen visszakozni a brüsszeli bürokrácia az eszetlen csapatás közepette, és nem minden esetben sikerül letolni egy-egy tagállam torkán mindent, ami csak az ötletgyárból kipottyan. Mondhatnánk, nem nagy ügy, de igenis az, hiszen ritka az, amikor bíróság mondja ki, hogy jogkörét túllépve lép fel a tagállamokkal szemben Európa legfőbb vezető testülete!

Borítóképen: Gázvezeték 1997-ben, a Transco 2 (forrás: A geograph.org.uk webhelyről via commons.wikimedia.org, szerző: Michael Trolove, licenc: CC BY-SA 2.0) A kép illusztráció

Pert nyert a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) abban a perben mely abból kerekedett, hogy az Európai Bizottság kötelezte a MELH-t, hogy Ausztria felé növelje a földgáz-összeköttetés kapacitását. Ezzel jelentős kiadásra kötelezte egyben Magyarországot (helyesebben a szolgáltatót), de – mint most kiderült – ezt nem tehette volna…

A magyar érvelést – miszerint az Európai Bizottság túlterjeszkedett jogalkotási felhatalmazásán, és nem dolgozhatott volna ki olyan eljárást, ami bizonyos feltételek fennállása esetén a kapacitásbővítéshez szükséges beruházások végrehajtására kötelezi a tagállamokat – az Európai Unió Bírósága elfogadta, és egyben megsemmisítette az Energiaszabályozók Európai Uniós Együttműködési Ügynökségének (ACER) Fellebbezési Tanácsának 2019. augusztus 6‑i A‑004‑2019. sz. határozatát.

Talán egyszer majd más ügyekben is sor kerül hasonló ítéletekre, és egyszer tényleg komolyan elkezdődik az a munka, ami annak pontos meghatározására irányul, hogy meddig tart Brüsszel, és meddig tartanak a tagállamok jokörei!

Ajánlott Cikkek