Hírek

Az Európai Unió katonai szervezet lett?

Minden európai országnak, amelynek lehetősége van fegyvereket szállítani Ukrajnának, a lehető leghamarabb meg kell tennie – szólított fel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság vezetője.

Borítóképen: Az EP-képviselőkkel folytatott vitában Ursula von der Leyen felvázolta elképzelését a Bizottság elnökeként 2019 (forrás: Ursula von der Leyen bemutatja elképzelését az EP-képviselőknek via commons.wikimedia.org, szerző: Európai Parlament, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Minden tagországnak, aki teheti, gyorsan kell szállítania (fegyvereket Ukrajnának – a szerk.), mert Ukrajna csak akkor tudja megvívni nehéz védekező harcát” – mondta a Bildnek adott interjújában, majd így folytatta:

„Nem teszek különbséget nehéz és könnyű fegyverek között. Ukrajnának meg kell szereznie, ami a védekezéshez kell, és amit kezelni tud.”

Nem tudni, hogy az Európai Bizottság elnökének milyen jogosultsága van arra, hogy fegyverszállításokra szólítson fel, de gyanúnk szerint semmilyen…

És azt sem tudni, hogy az önálló haderővel nem rendelkező Európai Unió vezetője miért nyilatkozik biztonságpolitikai kérdésekben… Ugyanis az Európai Bizottság elnöke hosszú katonai konfliktusra készítette figyelmeztet:

„Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a lehető leggyorsabban véget vessünk. Ugyanakkor fel kell készülnünk arra, hogy a háború a legrosszabb esetben hónapokig, sőt évekig is eltarthat.”

És persze további szankciókról is beszélt…:

„Továbbra is a bankszektort vizsgáljuk, különösen a Sberbankot, amely önmagában az orosz bankszektor 37 százalékát adja. És természetesen az energiakérdésekről.”

„Olajjal világszerte kereskednek. Annak nem szabadna megtörténnie, hogy Putyin más piacokon még magasabb árat számít fel az egyébként az EU-ba kerülő szállítmányokért. Éppen ezért jelenleg okos mechanizmusokat fejlesztünk ki, hogy az olajat is be lehessen vonni a következő szankciós körbe.”

Von der Leyen persze német, így megvédte a német vezetést azokkal a vádakkal szemben, miszerint szerint lassítják a szankciókat.

„Németország hosszú évek óta támogatja Ukrajnát, és 48 órán belül jóváhagyta mind az öt szankciócsomagot, amelyet javasoltunk. Az EU soha nem lépett fel olyan egységesen, határozottan és energikusan, mint most. Németországnak megvan a maga része ebben” – mondta.

Jellemző… És egyben leleplező arra vonatkozóan, hogy Németország leuralja az Európai Uniót, miközben vezetői maximum lelkes amatőrök, de sem az energetikához, sem pedig magához a politikához nincs semmiféle affinitásuk…

Ajánlott Cikkek