Mások írták Vélemény

„Az európai vezetők nulla órát töltöttek a nép akaratának megértésével”

Az Európai Uniónak nem szigorú osztályfőnökként kellene fegyelmeznie a tagállamokat, és az európai vezetőknek már a Brexit-szavazás másnapján le kellett volna mondaniuk, de nulla órát töltöttek az önreflexióval és a nép akaratának megértésével – Douglas Murray.

Douglas Murray 2017-ben lett igazán nemzetközileg ismert, amikor megírta az Európa furcsa halála – Bevándorlás, identitás, iszlám – című kötetet. A könyvet Roger Scruton „életbevágóan fontos” műnek nevezte, de Sacks rabbi tetszését is elnyerte. Murray könyve az Egyesült Királyság legolvasottabb non-fictionje. Gondolatait megfontolásra érdemesnek találjuk.

Egy hosszabb beszélgetést szemezgettünk ki, a brit szerző által a Kossuth rádió Az este című műsorában elmondottakból:

Magyarország rendkívül nehéz helyzetben van, a jó hírnevéért folyamatosan küzdenie kell az EU-n belül. Brüsszel és Berlin elsősorban Magyarországot és Lengyelországot kívánja egyfajta mumussá tenni az EU-n belül. Helyes a lengyel és magyar politikus megérzése, hogy a jogállamisági kérdés „egyfajta csapda” lehet, és teljesen érthető, hogy ebbe nem akar a kormány besétálni.

A migráció kapcsán a kérdés valójában az, hogy szabad-e mindenkinek Európába jönnie, aki jobb életkörülményeket szeretne? A válasz nyilvánvalóan nem. Az a létszám, amennyi migráns befogadása megengedhető, szerinte senki által nem tudott, és ő szeretne látni embereket, nem mindenkit, de néhányukat, nem lehet mindenkit, mert az tönkreteszi az országot.

Douglas Murray a Brexithez vezető jelenségek kapcsán elmondta:

Nagyon heves viták folytak Nagy-Britanniában a ’70-es években a Közös Piacba való belépéskor, de akkor a többség a belépésre szavazott. Azóta viszont nagyon megváltozott az a szervezet, ahová csatlakoztak, a brit közvélemény nem tudta, ki képviseli őket, és azt sem, hogy hogyan lehet őket leváltani, olyan törvényeket hoztak Brüsszelben, amelyek befolyásolták az életüket, de nem tudtak tőlük megszabadulni.

Mi annál akartunk maradni, amihez annak idején csatlakoztunk, ami a kereskedelmi együttműködés volt és persze még sok minden más, de nem egy európai szuperállam. Ez olyan dolog, amit nem tűr el a brit közvélemény.

Az Európai Unióból hiányzik az önreflexió: a Lisszaboni Szerződésről szóló népszavazások idején például Írországban az elutasító népszavazás után újra megszavaztatták az íreket, hogy megkapják a kívánt végeredményt, a franciák, hollandok szerződés elleni szavazatát pedig figyelmen kívül hagyták. Ez a demokratikus folyamattal való szörnyű visszaélés és a közvélemény elképesztő figyelmen kívül hagyása.

Az Európai Uniónak nem lenne szabad úgy viselkednie, mint egy szigorú osztályfőnöknek, aki fegyelmezni próbál, hanem sokkal inkább egy olyan tanácskozó testületként kell viselkednie, amely a lehető legkönnyebbé kívánja tenni az európai országok, nemzetek közötti kereskedelmet és együttműködést.

Ajánlott Cikkek