Vélemény Vélemény-cikkeink

Az év labdarúgó edzője – és egy történet…

A csakfoci.hu – immár sok éve hagyományosan – megszavaztatta az év labdarúgóedzőjét. Korábban írtunk az év felfedezettjeiről egy véleménycikket, így most sem maradnak el gondolataink. Most sem az eredményt kérdőjelezzük meg, a szavazáson nyilván mindenki a legjobb tudása szerint szavazott, mi inkább azt vizsgáltuk, hogy a döntések mögött milyen okok húzódnak meg. Nézzük is a végeredményt!

A szavazás végeredménye:

1. Marco Rossi (válogatott) – 7 szavazat

2. Szergej Rebrov (Ferencváros) – 3 szavazat

3. Pisont István (Budapest Honvéd), Bognár György (Paksi FC) – 1-1 szavazat

Szerhij Rebrov és Marco Rossi – a klub- és a válogatott sikeredző

Ezzel aztán nem lehet vitatkozni – még ha akarnánk se! Legalábbis ami a két elsőt illeti, hiszen;

  • Marco Rossi az az edző (helyesebben szövetségi kapitány), aki csapatával Európában a világranglista tekintetében legnagyobb javulást érte el 2020-ban, illetve 2016 után – egy teljesen új csapattal, és egy belga kóklertől átvéve a válogatottat – menetből kijuttatta a csapatot az EB-re.
  • Rebrov sem kérdés, hiszen 25 év után a Fradi ismét BL-csoportkörös lett, és érkezése óta most látszik igazán, hogy a Fradi mögött lévő masszív anyagi alapok a valóban értékes szakmai munkát támogatják – eleddig ugyanis a Doll-érában ez nem igazán volt kiérezhető…

Elsőre furcsán hat, hogy volt olyan – Leisztinger Tamás a DVTK volt (?) tulajdonosa -, aki Pisont Istvánra szavazott. Itt a megfejtés az, hogy ez inkább csak egy trollkodás, vagy… Igen, nem ás ez, mint a DVTK korábbi edzője, Bódog Tamás irányába megeresztett újabb mérgezett nyilacska! De miért mindez?

Bódog Tamás Diósgyőrben edzősködve egy kisebb forradalmat akart végrehajtani, hiszen a korábbi félprofi mentalitás helyett a valódi profizmust akarta megteremteni – minden szinten! Ő tehát nem csak a szigorúan vett edzői feladatokat tekintette fontosnak, hanem azt is, hogy az utánpótlásban mi történik (ehhez meg is kapta a jogosultságot), de az is érdekelte, hogy mi zajlik a tulajdonos háta mögött a pénzügyekben. Erre fel is hívta kenyéradója figyelmét, de ráfázott, és utólag már csak a kérdés marad; maga a tulajdonos is benne volt a „bizniszben”, vagy legalábbis tudott róla? Ez adta a szavazathoz a motivációt?

De mi köze ennek Pisont Istvánhoz? A megfejtés egyszerű: ebben az éven két meccset játszott a Kispest a Diósgyőr ellen; az elsőn Bódog Tamás ült a Kispest kispadján, és valamikori csapata ellen 4:2-es győzelemre vezette az egyébként harmatgyenge kispestieket. Bódog tehát – egy kisvárdai kitérő után – a Honvéd trénere lett, és ebben a minőségében rendesen elpáholta a BAZ-megyeieket! A helyzet pikantériáját csak fokozta, hogy az utolsó kispesti gólt az az Ugrai Roland szerezte, aki akkor Diósgyőr játékosként Bódog megfúrásában állítólag valamiféle szerepet játszott, és a sors úgy hozta, hogy Kispesten is együtt dolgozott az edző és a játékos…

A játékos a történetben játszott szerepe számunkra most mellékes (és egyébként is csak pletyka!), de az tény, hogy a következő őszi Kispest elleni meccset a DVTK 5:1-re bukta el – immár Pisont István vezetésével. Nos, a szálak itt összeérnek;

Pisont a legjobb edző, hiszen jobb, mint Bódog, aki meg nem jó edző, ezért lett kirúgva. Világos a logika? Háááát… elég nyakatekert, de sajnos elég reális. Mert az igaz, hogy Leisztinger úr a focihoz nem ért, de tulajdonosként ez nem is feladata (nem is igazán érthető, miért ő válaszolt a klub részéről—), az viszont teljesen egyértelmű, hogy egy igen komoly, nagytudású emerről lévén szó, ne gondoljuk, hogy ne látná át az időnként még oly szövevényes magyar foci dzsungelét!

Érdekes tehát a motiváció, ahogy a Bognár Györgyre leadott szavazat is… Végh Gábor a ZTE tulajdonosa szavazott rá. A részletek fejtegetése nélkül most itt csak annyit, hogy igencsak reméljük, ha esetleg Boér Gábor valamilyen okból távozik Zalaegerszegről, akkor nem érkezik meg a valaha volt kiváló játékos a helyére! Az nem működne…

Ennyit a szavazásról, de még ide kívánkozik, hogy gratuláljunk a nyertesnek, hiszen Marco Rossi tényleg nem mindennapi teljesítményt tett le az asztalra!

Ajánlott Cikkek