Foci Sport

Az év magyar felfedezettje – gondolatok egy szavazáshoz

A csakfoci.hu immár hosszú évek óta szavazásra bocsátja a labdarúgás év emberei szavazást. Ezúttal az év felfedezettjére leadott szavazatokat, és a szavazás végeredményét hozták nyilvánosságra. Sportvezetők szavaztak, így nyilván szakmai alapú a döntés, de mint olyan, természetesen van benne némi szubjektum is. Íme az eredmény, és véleményünk!

A szavazás végeredménye:

1. Szendrei Norbert (Budapest Honvéd) – 4 szavazat

2. Bolla Bendegúz (MOL Fehérvár FC) – 3 szavazat

3. Szabó Máté (Budafok), Sigér Dávid (Ferencváros), Könyves Norbert (ZTE FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Hahn János (Paksi FC) – 1-1 szavazat

Véleményünk nem megy szembe a kialakult végeredménnyel, de azért van egy-két olyan érdekes kérdés, ami felmerül. A győztes Szendrei Norbert személye sokak számára nem feltétlenül ismert, de érdemes róla tudni, hogy az alapokat Nyíregyházán kapta meg, de valódi focistává Kispesten lett, ahova korán, mindössze 12 évesen érkezett meg. A Honvéd utánpótlás-nevelése hazai viszonylatban erősnek számít, és – bár a csapat elég rossz helyzetben várja a folytatást – most is számítanak fiataljaikra.

Szendrei Norbert Gorriarant szereli a 2019. februári, élvonalbeli debütáló meccsén

És itt van azelső pont, amire érdemes kitérni! A kispestiek rég gyenge szereplése – sokáig kieső helyen voltak, és most is csak két ponttal vannak a „vonal felett” – nem a játékosok szintjén keresendő. De még csak nem is a szakmai stáb az, amely felelőssé tehető, hanem sokkal inkább az a vezetés, ami rendkívüli elszántsággal és komoly tervekkel látott neki a korábbi tulajdonos, Hemingway úr utáni időszak feladatainak.

Sajnos úgy tűnik, hogy az új klubvezetés még nem tud igazán profi szinten működni, pedig „pénz és paripa” rendelkezésre áll. Ugyanakkor látni kell, hogy mindez nem elég! És ez a magyar foci egészére is igaz; most, amikor tényleg minden feltétel adott, csak azok élhetnek a lehetőséggel, akik a pénz arányában tényleg profi teljesítményre. Reméljük, hogy a jövőben összeáll a kispesti klub profi működése!

Minden esetre az nagy szó, hogy a most gyengélkedő Honvédból sikerült kitűnnie a még csak épphogy 20 éves fiatalnak! A második helyezett Bolla Bendegúznak látszólag éppen az okozhatja a nehézséget, hogy egy olyan klubnál van, ahol bizony igen sok posztriválisa akadhat. De ez nem igazán állja meg a helyét, hiszen a Fehérvár játékospolitikája valamiért mintha évek óta valami vakvágányon tévelyegne. Mintha nem lenne mögötte átfogó koncepció, és ez meg is látszik a mutatott játékon, valamint az eredményeken. Nem állítjuk, hogy nincs koncepció, de azt igen, hogy ez a gyakorlatban nem igazán érvényesül!

Bolla Bendegúz Jackson Muleka-val harcol a labdáért a 2020 őszi Standard Liege elleni mérkőzésen

Igen, ez megint egy olyan pont, amivel érdemes kicsit foglalkozni. Bolla Bendegúz az MTK-ban nevelkedett (a másik igen sikeres nevelő-klub!), majd cirka másfél éve került a Fehérvár kötelékébe. Azóta több klubnál szerepelt kölcsönben, Siófokon és Zalaegerszegen is jó játékkal hívta fel magára a figyelmet. s itt jön az a pont, amikor bizony azt kell mondanunk, hogy bizony igenis felfedezhető a koncepció, hiszen tudatosan építette fel a fehérvári stáb, a kölcsönadások pedig azért voltak, hogy a fiatal játékos minél több felnőtt meccsel a lábában érjen oda, hogy egyik meghatározója legyen majd a fehérvári alakulatnak.

Azt kell mondjuk tehát, hogy van elképzelés és hosszabb távú tervezés, de ez mégsem látható igazán. Talán Fehérváron egy komolyabb változásra van szükség ahhoz, hogy végre kikerüljenek abból a gödörből, amibe olyan másfél éve vergődnek, de nem igazán sikerül kimászni belőle?

A két említett játékoson kívül még Sigér Dávid, valamint Könyves Norbert szavazataival szeretnénk kicsit foglalkozni. Nem vitás, hogy ők ebben az évben alkottak igazán nagyot, de az ennél sokkal fontosabb, hogy miért most, miért nem évekkel korábban?

Sigér Dávid (FTC) és Könyves Norbert (itt még Paks-mezben, azóta Sallói István ZTE-hez igazolta)

Igen, Sigér Dávid 30 éves, és két éve még Balmazújvárosban „tengődött”, Könyves pedig a maga 31 évével a fél NB1-et megjárta már, mindig is jól értékelt játékos volt, de mégsem jött az áttörés. Nehéz kérdés, hogy miért alakult így, de azt gondoljuk – és erről sokat vitatkoztunk egymással erről a témáról -, hogy ez bizony annak a szakmai hiátusnak az eredménye, ami ma még mindig jelent van a magyar fociban. A kiválasztás és tehetséggondozás terén bizony van még mit fejlődni! Talán ez mostanság nagyobb hangsúlyt kap, így a jövőben kevesebb ilyen sokáig (vagy örökre…) kallódó tehetség lesz a magyar pályákon – alacsonyabb osztályokban…

A szavazás, és annak végeredménye számunkra több, mint egy sorrend, hiszen a magyar focit jól ismerve tudjuk, hogy a szavazatok mögött milyen megfontolások húzódnak meg, és ezekből a gondolatokból igyekeztünk most megosztani párat.

HAJRÁ MAGYAR FOCI!!!

Ajánlott Cikkek