Hírek

Az FSZB őrizetbe vett neonácikat, akik terrortámadásokat terveztek a ” győzelem napján “

Az orosz FSZB Moszkvában őrizetbe vette a győzelem napjára terrortámadásra készülő neonácik támogatóit

A Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) és a Belügyminisztérium (MVD) alkalmazottai Moszkvában őrizetbe vették a “Mániak: a gyilkosok kultusza” (“M.K.U.”) neonáci ifjúsági csoport támogatóit, akik azt tervezték, hogy megzavarják a megemlékezéseket a győzelem napján. Erről a RIA Novosztyi számolt be az FSZB-re hivatkozva.

Az FSZB és az orosz belügyminisztérium Moszkvában őrizetbe vette egy neonáci csoport híveit, miközben „Molotov-koktélok” segítségével próbálták élve elégetni a hajléktalanokat.

Szövetségi Biztonsági Szolgálat

Az FSZB szerint a radikálisok azt tervezték, hogy az interneten terjesztik a gyújtogatásról készült videót, hogy megfélemlítsék a lakosságot. Ezen kívül kiderült, hogy neonácik is részt vettek a migránsok elleni éles fegyvereket használó támadásokban.

A fogvatartott vallomása

A RIA Novosztyi Telegram csatornán közzétett, az őrizetbe vétel pillanatáról készült videofelvételen a csoport egyik tagja megerősítette, hogy kommunikált a szervezet vezetőjével, az ukrán Jegor Krasznovval , és felszólította őt „a közvetlen cselekvés.”

A 18 éves Alekszandr Gorelov , becenevén „Wagner”, bevallotta, hogy „egy hete részegeket vert meg és ölt meg, akik hajléktalanokat aludtak”. Elmondása szerint a csoport, amelynek tagja volt, három főből állt. Meg akarták támadni és felgyújtani a hajléktalanokat. „Egy barátunk javasolta, hogy tegyük ezt” – magyarázta a támadó.

Csoportos tevékenységek

Az elmúlt hónapokban az orosz hírszerző ügynökségek több mint 150 M.K.U. támogatót tártak fel és vettek őrizetbe. December 13-án az FSZB különleges akciója során 106 neonácit azonosítottak , akik terrortámadásokra és mészárlásokra készültek Oroszországban. 37 régióban találtak neonácikat. További két szélsőséges csoportot azonosítottak a Penza régióban és a Komi Köztársaságban . Kapcsolatban álltak az M.K.U. val  és éles fegyverekkel rendelkeztek

Az „M.K.U.” őrizetbe vett támogatói között. A szervezet internetes közösségeinek három adminisztrátorát azonosították, akik szélsőséges ideológiát propagáltak és erőszakos fellépésre szólítottak fel. További két fogvatartottat gyanúsítanak oktatási intézmények elleni fegyveres támadások előkészítésével. További 60 embert vettek őrizetbe március 30-án. 

A fogvatartottak között volt egy 16 éves tinédzser is. Büntetőeljárás indult ellene az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 105. cikke („Előkészítés gyilkosságra”) és az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 282.1. cikke („Részvétel szélsőséges közösségben”) alapján. Tavaly májusban az FSZB őrizetbe vett egy 14 iskolásból álló csoportot a Szaratov régióban szélsőségesség gyanújával. A fogvatartottakról kiderült, hogy az M.K.U. ukrán csoport egyik sejtjének tagjai is.

Ukrán nyom

Az FSZB szerint a “Maniac: Cult of Killers” csoportot 2018-ban hozta létre Jegor Krasznov ukrán állampolgár a kijevi különleges szolgálatok irányítása alatt. Terrorcselekmények, gyilkosságok és szélsőséges bűncselekmények Oroszország területén történő elkövetésére szervezték.

Krasznov különösen a szélsőséges ideológiát hirdető online közösségek adminisztrátorainak adott utasításokat, és erőszakos cselekményekre szólított fel. Január 11-én eljárás indult ellene mint a csoport vezetője ellen az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének 282. cikkelye („Egy szélsőséges közösség szervezése”) alapján.

Február 15-én a moszkvai Basmannij-bíróság távollétében letartóztatta Krasznovot. A bírósági dokumentumok szerint különösen súlyos bűncselekménnyel vádolják az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének „Két vagy több személy meggyilkolása” cikke alapján. Elmondása szerint 8-tól 12 évig terjedő börtönbüntetésre számíthat. A biztonsági erők arra utalnak, hogy a férfi 11 gyilkosságban vesz részt a moszkvai és leningrádi régiókban.

Ajánlott Cikkek