Magyarság Vélemény Videók Világ

Az idő urai – Egy érdekes koprodukciós sci-fi rajzfilm

Egy kicsit talán megelőzte korát de aki olvasott esetleg Zsoldos Pétert vagy Nemere Istvánt vagy esetleg Asimovot, nem volt idegen a téma. Egy érdekes, de túl nagy sikert nem aratott koprodukciós magyar francia sci-fi rajzfilmről beszélünk a nyolcvanas évekből. Így visszatekintve nem volt rossz bár a technikai megvalósítás nem volt tökéletes. Ennél a híres magyar rajzfilmgyártás többre lett volna képes. Ami viszont jó ebben a régi filmben az a kiváló zene és a szinkronhangok akik nagyot dobtak az összképen. Mindent összevetve deresedő halántékkal, jó visszanézni és belegondolni, hogy negyven éve már ilyen filmeket is gyártottunk. Téli estéken békésen összebújva talán a gyerekekkel is megéri megnézni.

Az idő urai (francia cím: Les Maîtres du temps) 1982-ben bemutatott francia–magyar koprodukcióban készült sci-fi rajzfilm, amely Stefan Wul L’Orphelin de Perdide („A Perdide bolygó árvája”) című kultikus regénye alapján készült (1958).Az animációs játékfilm rendezője René Laloux, producerei Jacques Dercourt és Roland Gritti. A forgatókönyvet Jean Giraud írta, a zenéjét Jean-Pierre Bourtayre, Pierre Tardy és Christian Zanesi szerezte. A mozifilm a Télécip, a TF1 Films Production, a WDR, az SWF, az SSR, a BBC, a Pannónia Filmstúdió és a Hungarofilm gyártásában készült, a CCFC, a RUSCICO és a MOKÉP forgalmazásában jelent meg. Műfaja sci-fi kalandfilm.

Franciaországban 1982. március 21-én, Magyarországon 1983. szeptember 29-én mutatták be a mozikban.

A filmet Moebius látványtervei keltették életre, és a Pannónia Filmstúdió művészei népesítették be fantasztikus lényekkel, felejthetetlen kreatúrákkal.

Ajánlott Cikkek