Hírek

„Az igazi elnök az, aki a súgógépet kezeli”

Elon Musk nem aprózza el, határozott véleményeket fogalmaz meg, ami sokakban megütközést kel az Egyesült Államokban, ugyanakkor megnyilvánulásai sokszor – mint most is! – leleplezőek! Azon túl, hogy a címben idézett mondata arra utal, hogy a hatalom valójában nem Biden kezében van, de ezen túlmenően is érdekes témákat említett egy virtuális konferencián. Erről olvashatunk egy cikket az Epoch Times honlapján.

Borítóképen: Elon Musk, a vállalkozó szellemű varázsló, a PayPal és a Zip2 társalapítója, valamint a SpaceX és jelenleg a Tesla Motors alapítója, 2008 (forrás: https://flickr.com/photos/36521958135@N01/3017880307 via commons.wikimedia.org, szerző: JD Lasica, Pleasanton, CA, US, Licenc: CC BY 2.0)

Elon Musk milliárdos ezen a héten arra figyelmeztetett, hogy az Egyesült Államoknak lépéseket kell tennie az infláció kezelésére, különben a szocialista Venezuelához hasonló lesz a történet vége.

Musk, aki jelenleg a Twitter felvásárlásán ügyködik, egy virtuális konferencián elmondta, hogy szerinte a kormány túl sok pénzt nyomtatott az elmúlt években.

„Úgy értem, az infláció nyilvánvaló oka az, hogy a kormány nyilván millióval több pénzt nyomtatott ki, mint amennyi volt” – mondta Musk, valószínűleg az elmúlt években több billió dollár értékű COVID-19 segélycsomagokra utalva.

Egy friss bejegyzés Elon Musk twitter fiókjában

Az Egyesült Államok inflációja 8,3 százalékkal nőtt áprilisban az előző évhez képest. Ez valamivel alacsonyabb, mint a márciusi 8,5 százalékos kiugrás, de még mindig a 40 éves csúcs közelében van.

„Tehát ez olyan, amit a kormány nem tud megtenni… jóval a bevételeket meghaladó csekkeket kiadni anélkül, hogy infláció lenne, tudod, a pénz forgási sebessége állandó” – mondta a Tesla vezérigazgatója. „Ha a szövetségi kormány csekkeket ír, azok soha nem pattannak vissza. Tehát ez gyakorlatilag több dollár létrehozását jelenti. És ha több dollár keletkezik, mint az áruk és szolgáltatások növekedése a gazdaságban, akkor az infláció ismét állandósul, a pénz sebessége pedig nem változik.”

Ha a kormányok pusztán „hatalmas mennyiségű pénzt bocsáthattak ki, és a hiány nem számít, akkor miért nem növeljük meg a hiányt százszorosára” – tette fel a kérdést Musk. “A válasz az, hogy nem tehetik meg, mert az alapvetően értéktelenné tennék a dollárt.”

„Számos ország többször is kipróbálta ezt a kísérletet” – mondta Musk. „Láttad Venezuelát? Ahogy a szegények, úgy Venezuela szegény embereit is megsértette a kormányuk.”

2018-ban Venezuelában, egy jelentős olaj- és gáztartalékkal rendelkező ország inflációja több mint 65.000 százalékkal nőtt egy olyan gazdasági összeomlás közepette, amely az olajárak zuhanását és a kormányzati árszabályozást is magában foglalta. Nicolas Maduro rezsimje ekkor kezdett el pénzt nyomtatni, ezzel leértékelve valutáját, ami az árak gyors emelkedését okozta.

Ajánlott Cikkek