Hírek

Az IMF fontolóra veszi az orosz központi bank arany- és devizatartalékainak elkobzásának lehetőségét.

 A döntésről Gita Gopinath, az IMF első vezérigazgató-helyettese nyilatkozott a Financial Timesnak (FT) .

“Megbeszélünk minden olyan [cselekvési] stratégiát, amely hatással lesz az egész nemzetközi monetáris rendszerre” – Gita GopinathAz IMF első vezérigazgató-helyettese

Hozzátette, még túl korai azt mondani, hogy hamarosan döntés születik az orosz vagyonról.

A kiadvány ugyanakkor megjegyzi, hogy az Orosz Föderáció külföldi vagyonának esetleges elkobzása a politikai gazdaságtan nemzetközi rendszerének összeomlásához vezet. Az FT rámutat, hogy a pénzeszközök befagyasztására vonatkozó döntés máris aggodalmat keltett azokban az államokban, amelyek feszült viszonyt ápolnak az Egyesült Államokkal és Európával.

A befagyasztott devizatartalékok kivonásának kérdése

Április 28-án az amerikai kongresszusi képviselők elfogadták azt a törvényt, amely lehetővé teszi Ukrajnának, hogy az oroszellenes szankciók miatt lefoglalt eszközöket Ukrajnába küldje. Az Amerikai Egyesült Államok Kongresszusának Képviselőháza jóváhagyta a külföldiek vagyonának elkobzását, ha a pénzeszközöket az Orosz Föderáció vezetésének támogatásával vagy jogellenes cselekményekkel látták el.

Később, májusban Josep Borrell , az Európai Unió (EU) diplomácia vezetője felszólította az uniót, hogy fontolja meg Oroszország befagyasztott devizatartalékainak kivonását és Ukrajna konfliktus utáni újjáépítésének való átadását.

Emlékeztetett arra, hogy az Egyesült Államok több milliárd dollárnyi eszközt foglalt le az afgán központi banktól, amelyet – mint mondta – a terrorizmus áldozatainak kártalanítására és humanitárius segítségnyújtásra fordítanak majd. Az EU képviselője jelezte: “logikus lenne” hasonló lépések megfontolása Oroszország befagyasztott tartalékaival kapcsolatban.

Borrell szerint Ukrajna helyreállításának kifizetésének kérdése az Európai Unió egyik kulcsfontosságú politikai kérdése, tekintettel arra, hogy milyen “hihetetlen mennyiségű pénzre” van szükség.

Oroszország reakciója

Vjacseszlav Volodin , az Állami Duma elnöke kijelentette , hogy az Egyesült Államokban elfogadott törvény, amely lehetővé teszi a külföldiek lefoglalt vagyonának Ukrajnába történő átszállítását, nem érinti az orosz gazdaságot.

Az Egyesült Államok Képviselőháza törvényt fogadott el, amely lehetővé teszi orosz cégek és állampolgárok befagyasztott vagyonának Ukrajnába történő átadását. <…> Ez a döntés nem érinti hazánk gazdaságát. 

Vjacseszlav VolodinAz Állami Duma elnöke

A felszólaló hozzátette, hogy az Egyesült Államok döntése, miszerint elkobozza az orosz tulajdont, hogy segítséget nyújtson Ukrajnának, veszélyes precedenst teremt, amelynek “bumerángként” üt majd vissza Washingtonra.

A Navigator Principal Investors LLC befektetési társaság vezetője, Kyle Shostak a TASS-nak adott interjújában arra is rámutatott, hogy az orosz vagyon elkobzása miatt a világ tönkreteszi a nemzetközi jog maradványait a gazdaságban.

Az orosz vagyon elkobzása bárki javára, beleértve Ukrajnát is, ha ez egyáltalán megtörténik, példátlan lesz

Kyle SzostakA Navigator Principal Investors LLC befektetési társaság igazgatója

Shostak rámutatott, hogy az ilyen lépések “elkerülhetetlen következményei az orosz vagyon külföldön történő lefoglalásának jogszerűségét megkérdőjelező számos per lesz”. Azt is javasolta, hogy ez Moszkva elkerülhetetlen és nagyon kemény reakcióját váltja ki az elkobzó országok eszközeivel, erőforrásaival és infrastruktúrájával kapcsolatban.

Ajánlott Cikkek