Magyarság Tájak/korok Történelem

Az Ínség-szikla jósol?

A szárazság nem marad következmények nélkül, tudták ezt jól a régiek is. Ezt miért éppen akkor írjuk, amikor sok-sok éve nem látott mennyiségű csapadék hullott idén januárban? Mert bizony a 2022 vészesen száraz év volt, és újra megjelent az ínséget előre jelző szikla a Dunán, a Gellért-hegy lábánál…

Borítóképen: Az Ínség-kő, a Gellért-hegy kistestvére, “Magyarország legalacsonyabb hegye”

A népi megfigyelés nem is téved, hiszen olvashattunk róla, hogy a szárazság miatt a terméseredmények meg sem közelítették az előző évit, de szerencsére ma már azért van megoldás erre is. És erre még visszatérünk… Ezzel együtt a népi megfigyelés szerint az Ínség-szikla figyelmeztetés!

Nem árt tudni, hogy mikor bukkan elő újra – mert bizony amikor elegendő csapadék esik legfeljebb a Duna vizének fodrozódása sejteti, hogy van ott valami a víz alatt.

Amikor viszont előtűnik, akkor bizony azt üzeni; baj lehet még ebből!

A 19. század végéig a Magyarok Nagyasszonya-sziklatemplom alatt számos nagyobb szikla sorakozott a hegy lábánál, amiknek mintegy folytatása volt a mederben az Ínség-szikla. 1898-1899 között a Szent Gellért rakpart kiépítésekor a felsőbb sziklákat felrobbantották, így a vízből kiemelkedő szirtek eltűntek.

A Szabadság híd budai pillére részben egy hasonló kőszirtre épült.

Néha a nevét többes számban is használják, ami arra utalhat, hogy van egy vízállás-intervallum, amikor már elég alacsonyan van a víz ahhoz, hogy a szikla magasabb részei előbukkanjanak, de ilyenkor még több kisebb szirtnek tűnik.

A 2000-es évek elején az M4-es metróvonal előkészítő munkálatainak keretében vízi szeizmikus méréseket végeztek a Szabadság híd környéki mederszakasz pontos feltérképezésére. Az eredmények világosan mutatták, hogy az Ínség-szikla tömbje lefelé lassan elmélyülve folytatódik a folyásirányban jóval a hídon túl is.

Mivel az Ínség-szikla fölött folyó Duna a szikla után lesüllyedve mélyen kimosta a folyómedret, ezért a metróalagút fúrása során sziklákat kellett helyezni a folyómeder aljára, nehogy a túlnyomás alatt (a keszonkamrák elvén) dolgozó fúrófejek kirobbantsák az épülő alagút tetejét.

Az Ínség-szikla kibukkanását az utóbbi időszakban 2003 szeptemberében, 2011 novemberében, 2015 szeptemberében és 2018 augusztus elejétől egészen november elejéig meg lehetett figyelni.

2018. október 25-én 33 cm lett az abszolút negatív rekord (LKV). A Szabadság hídnál pedig észlelhetővé váltak a híd korábban sosem látott, háborúban felrobbantott maradványai.

2022 augusztusában ismét kibukkant a szikla.

Készítettünk – egy nem tudományos igényességű! – ábrát arról, hogy milyen összefüggés lehet a szikla láthatósága és a búza termésátlaga között. Ez azt mutatja, hogy nincs egyértelmű összefüggés, de ez tényleg csak egy pár kiragadott szám, így nem érdemes neki túlzott jelentőséget tulajdonítani, ellenben úgy gondoltuk, érdekességként mégis közöljük:

Maradjunk annyiban, hogy a nagy szárazság biztosan nem kedvez a mezőgazdasági termelésnek – ez nem kérdés -, azt pedig a magunk részéről eldöntetlenül hagyjuk, hogy az Ínség-szikla mennyire megbízhatő előrejeltő.

Ajánlott Cikkek