Hírek

Az Instagram is blokkolva van Oroszországban

A Roszkomnadzor az oroszok elleni erőszakra való felhívások miatt korlátozta az Instagramhoz való hozzáférést

A Roszkomnadzor korlátozta az oroszországi Instagram közösségi hálózathoz való hozzáférést, mivel az amerikai Meta (korábban Facebook) cég állítólag nem tiltja azt, hogy a platformon oroszok elleni erőszakra felszólító bejegyzéseket tegyenek közzé. Erről a minisztérium honlapján számoltak be.

„ Az Orosz Föderáció Legfőbb Ügyészségének rendelete alapján az Instagram közösségi hálózathoz (amely a Meta Platforms, Inc. tulajdona) az Orosz Föderáció területén korlátozott lesz a hozzáférés” – áll a közleményben.

A minisztérium megjegyezte, hogy a platform olyan anyagokat terjeszt, amelyek erőszakos cselekményekre szólítanak fel orosz állampolgárok, köztük katonai személyzet ellen.

Korábban március 11-én az orosz főügyészség követelte a Roszkomnadzortól az Instagramhoz való hozzáférés korlátozását. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a platformon felhívások jelennek meg az oroszok elleni erőszakos cselekményekre felbujtó szándékkal.

Ugyanezen a napon az osztály keresetet nyújtott be a bírósághoz a Metának szélsőséges szervezetként való elismerése iránt, és követelte tevékenységének betiltását az országban. Emellett a nyomozóbizottság büntetőeljárást indított a cég ellen az orosz katonák elleni illegális Facebook- és Instagram-felhívások miatt.

A Roszkomnadzor már kérte a Metát, hogy erősítse meg vagy cáfolja az oroszok elleni erőszakra való felhívások megoldásáról szóló információkat. Egy nappal korábban arról számoltak be , hogy a cég azt tervezi, hogy több országban ideiglenesen engedélyezi a Facebooknak és az Instagramnak, hogy ne blokkolják az ilyen hívásokat. A közösségi oldalak várhatóan nem fogják eltávolítani a Vlagyimir Putyin és Alekszandr Lukasenko orosz és fehérorosz elnök elleni erőszakra való felhívásokat .

fprrások reuters.com , Russian Goverment

Ajánlott Cikkek