Hírek

Az Magyarország blokkolja az Oroszországgal szembeni olajtilalmat

Az EU állandó képviselőinek nem sikerült megállapodniuk a Magyarországgal az Oroszország elleni szankciókról

Magyarország blokkolta azt a javaslatot , hogy tiltsák be az orosz olaj vásárlását az Európai Unióban . A Bloomberg a blokk országainak képviselői között május 8-án lezajlott tárgyalások résztvevőire hivatkozva ír erről .

Közölték, hogy az ülés megegyezés nélkül ért véget. A tárgyalásokat a következő napokban kell folytatni – jelzik a hivatal beszélgetőpartnerei.

A következő szankciócsomagnak tartalmaznia kell az orosz olaj és olajtermékek behozatalának tilalmát a következő hat hónapra. Számos országnak, köztük Magyarországnak, Szlovákiának és Csehországnak is halasztást javasoltak, de Budapestet ez nem győzte meg.

Az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell május 6-án azt mondta , hogy ha az uniós országok képviselői nem tudnak megegyezni a hét végéig, akkor külügyminiszteri szinten dől el a kérdés.

A politikus arra is felhívta a figyelmet, hogy a több ország halasztást kínáló vásárlásának folytatása valószínűleg nem változtat komolyan a helyzeten: a három ország az európai importnak csak kis részét adja. Ráadásul nagyon jelentős Magyarország, Szlovákia és Csehország függése az orosz olajtól.

Ajánlott Cikkek