Hírek

Az olasz ENI nem tud és nem akar rubelben fizetni!

„Az ENI olasz energetikai cég nem tud rubelben fizetni az orosz gázért, mivel nem rendelkezik azzal” – mondta Claudio Descalzi, az ENI vezérigazgatója az Egyesült Arab Emírségekben rendezett energiafórumon.

Borítóképen: Beregovaja gázkompressziós állomás a Kék Áramlat orosz oldalán (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Rdfr, licenc: CC BY-SA 3.0)

Az ENI az úgynevezett Kék Áramlaton keresztül vásárol gázt Oroszországból. Részt vett a beruházásban is, hiszen Fekete-tengeren keresztülvezetett rendszer Törökországon keresztül déli irányból éri el Olaszországot. Így pedig nem kell feltétlen az északi útvonalon, feltehetően magasabb költségekkel szállítható gázt vásárolnia az olaszoknak.

Úgy tűnik azonban, hogy ez megszűnik, miután a Descelzi a következőket mondta:

„Nincs vagyonunk Oroszországban, nincsenek ott projektjeink, de veszünk orosz gázt. Azt kérték, hogy rubelben fizessünk, ezt nem fogjuk tudni megtenni, mert nincs rubelünk. Az élő szerződés pedig euróban határozza meg a kifizetéseket. Ezt egyoldalúan nem lehet módosítani. Egy ilyen változtatáshoz megállapodásra van szükség”

A vezérigazgató tehát nem csak azt közölte, hogy nem tudnak rubelben fizetni, hanem azt is, hogy gyakorlatilag minden kapcsolatot meg akarnak szüntetni Oroszországgal. Vagy… Vagy ez egy burkolt fenyegetés, vagy egyfajta tárgyalásra ösztönző „felhívás”, ami arra irányul, hogy Oroszország álljon el tervétől.

Ez utóbbi azért vetődött fel, mert ugyan az Egyesült Arab Emírségekben mindez ugyan jól hangzik, de nem tudunk róla, hogy Olaszország megállapodott volna alternatív beszerzési csatornák élesítéséről.

Ajánlott Cikkek