Hírek

Az olasz Maire Tecnimont cég úgy döntött, hogy újrahasznosítja a szemetet az oroszországi gáz helyett

Olaszországban azt javasolták, hogy a szemetet használják fel gáz előállítására – a hulladékfeldolgozás segít az országnak az orosz üzemanyag cseréjében. Az ötlet a Maire Tecnimont technológiai konszerntől származik – írja a Bloomberg.

A cég olyan megoldáson dolgozik, amely a szenet és a hidrogént hulladéklerakókból vonhatja ki. A jövőben környezetbarát vegyszereket és üzemanyagokat állítanak elő belőlük. A konszern a feldolgozási technológiát már ipari méretekben tudja megvalósítani.

A Maire Tecnimont vezérigazgatója, Alessandro Bernini elmondta, hogy évente körülbelül 16 millió tonna hulladékot dobnak az ország szemétlerakóira, és nem hasznosítják újra. Szerinte ezt a szemetet szintetikus gázzá lehet alakítani, hogy csökkentsék a külföldi energiaforrásoktól való függést. Hozzátette: ha lesz 10 gyár, amely évente 600 ezer tonna szemetet dolgoz fel, akkor öt év múlva országszerte a fűtéshez és áramellátáshoz szükséges gáz 10 százalékát tudnák előállítani.

Korábban Németország tett hasonló javaslatot az orosz gáz cseréjére. Az ország úgy döntött, hogy csökkenti a külföldi energiától való függőséget a trágya és a gazdaságokból származó szemét segítségével. A hulladékból nyert biogáz helyettesíti a bolygóra veszélyes és dráguló fosszilis tüzelőanyagokat.

A köztársaságban is egy banánhéj segítségével akarták elhagyni az oroszországi üzemanyagot – az újrahasznosítás ötletét Andre Baumann, Baden-W

Ajánlott Cikkek