Erdély Magyarok a világban Magyarság Történelem

Az olaszok büszkék a presszókávé kultúrájukra, kár hogy ezt is egy magyarnak köszönhetik – Illy Ferenc alias Francesco Illy


Francesco Illy: A Presszókávé Atyja – Korai Évek és Háborús Tapasztalatok

Francesco Illy, született Illy Ferenc (1892, Temesvár – 1956, Trieszt), egy magyar származású trieszti üzletember, könyvelő és feltaláló, aki az olasz presszókávé kultúra megalapítója lett. Temesváron született egy magyar asztalos és egy német nemzetiségű édesanyja gyermekeként. Illy gyermekként a helyi józsefvárosi katolikus templomban részesült keresztségben, és a Temesvári Piarista Gimnáziumban tanult.

1904-ben, mindössze 12 éves korában befejezte a szakiskolát, és két évvel később, 14 évesen besorozták az osztrák–magyar hadseregbe. Az első világháború idején több fronton is harcolt, beleértve a kraśniki és az isonzói csatát. Ezek a tapasztalatok alapjaiban formálták meg Illy személyiségét és jövőbeli karrierútját.

A háború után Trieszt választotta otthonául, ahol megnősült és családot alapított. Feleségül vette Vittoriat, egy német–ír származású olasz zongoratanárnőt, akitől két gyermekük született, Ernesto és Hedda. Triesztben Illy kakaó- és kávékereskedéssel, valamint kávépörköléssel kezdett foglalkozni, amely meghatározta későbbi pályafutását.

Francesco Illy: Innováció és Hagyomány a Kávé Világában – Trieszti Évek és Kávéipari Forradalom

A háború utáni években Francesco Illy, született Illy Ferenc, Triesztben alapozta meg azt a hírnevet, ami ma is övezi nevét a kávéiparban. A város, amelyet új otthonául választott, ideális helyszínnek bizonyult a kávékereskedelmi vállalkozásának elindítására. Itt találkozott a kakaó- és kávékereskedéssel, és ezekben a tevékenységekben hamarosan úttörővé vált.

Illy legnagyobb újítása a frissen pörkölt kávé vákuumcsomagolása volt, amely forradalmasította a kávé tárolását és szállítását. Ezt a módszert speciális fémdobozokban valósította meg, lehetővé téve, hogy a kávét nem közvetlenül a vásárló előtt kelljen pörkölni. Ez a technika hosszabb ideig megőrizte a kávé aromáját és illatát, ami korábban elképzelhetetlen volt.

Illy Ferenc módszerének titka az volt, hogy a kávéban lévő oxigént nagy nyomás alatt nitrogénnel helyettesítette. Ezáltal a frissen pörkölt kávé eredeti állapotában konzerválódott, az aromák nem oxidálódtak el. Ez a technika nemcsak a kávé minőségének megőrzésében játszott kulcsszerepet, hanem hozzájárult a kávéipar modernizálásához is.

Francesco Illy szakmai úttörőként tovább folytatta innovációit a kávéiparban. 1933-ban megalapította az Illycaffèt, egy vállalkozást, amely hamarosan a világ egyik legelismertebb kávémárkájává vált. Ennek a cégnek az alapítása önmagában is jelentős mérföldkő volt, de Illy nem állt meg itt.

1935-ben Francesco Illy újabb jelentős találmányt tett a kávéipar asztalára, amikor létrehozta az Illetta nevű automata eszpresszó kávégépet. Ez a forró gőzzel működő kávéautomata forradalmi újítás volt, és jelentős előrelépést jelentett a kávékészítés technológiájában. Az Illetta gép a modern presszógépek őse, és azóta is a minőségi olasz presszókávé elkészítésének alapját képezi.

Francesco Illy munkássága és újításai nemcsak a kávéiparban hagytak mély nyomot, hanem a családi örökségben is. Az Illycaffè vállalatot a harmadik generációs leszármazottak is tovább viszik, megőrizve az alapító elveit és innovációs hajlamát.

Ernesto Illy, Francesco Illy fia, élelmiszerkémikusként vette át a vállalat irányítását a második világháború után. Ő maga is jelentős személyiség lett a kávé világában, hiszen egész életét a kávé és az eszpresszó tudományos kutatásának szentelte. Ernesto Illy a kávékutatás területén szerzett tudását nemzetközi szinten is megosztotta, számos tudományos publikációban és szervezetben részt vett.

Az ő kezdeményezésére jött létre az Università del Caffè, vagyis a Kávéegyetem, amely tovább örökíti az Illy család hagyományát és szaktudását. Ez az intézmény a kávéipar szakértőinek és rajongóinak egyedülálló oktatási és kutatási központjaként szolgál.

Francesco Illy és utódai története kiemelkedő példa arra, hogyan válhat egy vállalkozás generációkon átívelő sikeressé, miközben megőrzi és fejleszti alapítója eredeti vízióját és innovatív szellemét. Az Illycaffè és az Illy család története szerves része a modern kávékultúra fejlődésének, és a cég továbbra is vezető szerepet tölt be a kávéiparban világszerte.

arcanum

Ajánlott Cikkek