Hírek

Az orosz ENSZ-képviselő-helyettes cáfolja az ENSZ mariupoli kórházzal kapcsolatos nyilatkozatát

Az Orosz Föderáció ENSZ képviselő-helyettese, Dmitrij Poljanszkij szerint António Guterres ENSZ-főtitkár hamis információkat terjeszt a mariupoli kórházról.

Borítóképen: Mariupoli csata (2022) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: LLs, licenc: CC BY-SA 4.0)

Nem igazak az António Guterres ENSZ-főtitkár Twitter-oldalán megjelent információk a mariupoli kórház elleni „támadásról” – jegyezte meg Dmitrij Poljanszkij, Oroszország világszervezeti állandó képviselőjének első helyettese március 10-én, csütörtökön.

„Így születnek az álhírek. Március 7-én közleményben figyelmeztettünk, hogy ezt a kórházat a radikálisok katonai intézetté alakították. Nagyon aggasztó, hogy az ENSZ ellenőrzés nélkül terjeszt ilyen adatokat” – írta blogjában Poljanszkij.

Poljanszkij csatolt egy képernyőképet egy dokumentum egyik bekezdéséről, amely adatokat közöl a nacionalisták cselekedeteiről, melyben az áll, hogy;

„A helyi lakosok arról számolnak be, hogy az ukrán fegyveres erők kiutasították Mariupol város 1. számú szülészeti kórházának munkatársait, és lőállásokat alakítottak ki az intézmény területén. Ráadásul teljesen tönkretették a város egyik óvodáját.”

A bejegyzés szövege az alábbi:

„Az ukrajnai mariupoli kórház elleni mai támadás, ahol szülészeti és gyermekosztályok találhatók, szörnyű. A civilek fizetik a legmagasabb árat egy olyan háborúért, akiknek semmi közük az egészhez. Ennek az értelmetlen erőszaknak véget kell vetni. Most legyen vége a vérontásnak.”

Az Orosz Föderáció ENSZ képviselő-helyettese tehát cáfolja a híreket, miszerint az orosz erők egy működő szülészetet lőttek rommá. Ezzel szemben azt állítja, hogy az ukrán erők alakítottak ki ott védelmi állást, így a támadás nem egy kórházat, hanem katonai objektumot érintett.

A magunk részéről sem az ukrán, sem az orosz állítást nem tudjuk cáfolni, avagy megerősíteni, ugyanakkor a teljes tájékoztatás okán közöltük az orosz álláspontot is.

A teljes cikk az Izvesztyija honlapján olvasható, ahol további információkat is közölnek a háborús eseményekkel kapcsolatban.

Ajánlott Cikkek