Hírek

Az Orosz Föderáció állandó EU-képviselője Chizhov felvetette két terület státuszának kérdését Finnországgal

Finnország esetleges NATO -csatlakozása két terület, az Åland-szigetek és a Saimaa-csatorna státuszának kérdését veti fel. Ezt Oroszország állandó EU -képviselője, Vlagyimir Csizsov nyilatkozta – írja a RIA Novosztyi .

„Ami Finnországot illeti, rögtön két szempontból is lenne egy kérdésem. Ez az Åland-szigetek státusza, amelyek egy nemzetközi szerződés értelmében demilitarizált státusszal rendelkeznek. És a Saimaa-csatorna sorsának kérdése, amelyet még az Orosz Birodalom idejében építettek” – mondta a diplomata.

Megjegyezte, hogy a Saimaa-csatorna Finnország belvízi útjait köti össze a Balti-tengeren fekvő Finn-öböllel. Csizsov emlékeztetett arra, hogy Oroszország a csatorna mentén egy keskeny földsávot bérel Finnországnak. “Mi lesz most ezzel? Látnunk kell – kérdezte a diplomata.

Törökország május 19-én tájékoztatta NATO-partnereit, hogy ellenzi Svédország és Finnország csatlakozását a katonai blokkhoz. A szabályok szerint a szövetség minden tagjának szavaznia kell az új tagok felvételére.

Ajánlott Cikkek