Hírek

Az Orosz Honvédelmi Minisztérium bejelentette, hogy befejeződött a civilek Azovstalból való evakuálása

Az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma: május 7-én befejeződött a civilek evakuálása Azovstalból, újabb 51 embert sikerült kimenteni

Május 7-én, szombaton az orosz védelmi minisztérium bejelentette, hogy az ENSZ és a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) részvételével befejezte a civilek evakuálását a mariupoli Azovstal kohászati ​​üzem területéről . Erről az orosz katonai minisztérium honlapján számoltak be .

A humanitárius akció ideje alatt (május 5. óta) 51 embert (18 férfit, 22 nőt, 11 gyermeket) mentettek ki.

Az Orosz Föderáció Nemzetvédelmi Irányító Központjának vezetője, Mihail Mizincev vezérezredes szerint a megmentett civilek mindegyike biztonságot, szakképzett orvosi és pszichológiai segítséget kapott, és kiválasztott ideiglenes szállásra indultak.

Irina Verescsuk Ukrajna miniszterelnök-helyettese is beszámolt Vlagyimir Zelenszkij elnök azon parancsának végrehajtásáról, amely szerint evakuálták a civileket Azovstal területéről . Elmondása szerint az összes nőt, gyermeket és idős embert evakuálták az üzemből.

Fehér zászló

Ugyanezen a napon a Donyecki Népköztársaság (DPR) zászlóaljparancsnoka, a Vosztok-dandár alapítója, Alekszandr Hodakovszkij arról számolt be , hogy az ukrán katonaság is fehér zászlóval hagyta el az Azovstali üzemet.

Elmondása szerint az ukrán fegyveres erők harcosai fehér zászlóval szálltak ki a főútra, az orosz katonaság fegyverszüneti követként halad feléjük. A Vosztok-dandár alapítója szerint a mariupoli blokád kezdete óta ez az első személyes kapcsolat mindkét fél katonasága között.

A Déli Katonai Körzet (SMD) képviselője azonban hamarosan cáfolta ezt az információt a TASS -nak adott interjújában . “Az ukrán katonaság egyike sem hagyta el az üzemet fehér zászlóval” – mondta a forrás .

Külföldi zsoldosok

A Donyecki Népköztársaság (DPR) kormányfőjének tanácsadója, Yan Gagin azt mondta , hogy valószínűleg nyugati magas rangú tisztek tartózkodnak a mariupoli Azovstal üzem területén. ezt az információt az evakuált civilek beszámolói is megerősítik.

Gagin rámutatott, hogy ezt közvetve az üzemben lévő Azov-harcosok kiszabadítására tett kísérletek, valamint a nyugati országok képviselőinek különleges “beavatkozási” kísérletei is bizonyítják, különösen Emmanuel Macron francia elnök állandó közvetítési szándéka . Gagin szerint, a zsoldosok” az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Franciaországból érkezhettek.

Az orosz külügyminisztérium szerint mintegy 7000 külföldi zsoldos vesz részt a harcokban Ukrajna területén. Az osztály hivatalos képviselője , Maria Zakharova szerint összesen 63 ország zsoldosait azonsítottákUkrajnában.

Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte , hogy folyamatosan nő az Ukrajnában harcoló külföldi zsoldosok száma. Többször kijelentették a zsoldosokra nem vonatkoznak a hadifoglyok jogait bizosító egyezmények.

Ajánlott Cikkek