Hírek

Az orosz katonák átlépték a határt!

Milyen határt? A Nyugat szerint az ukrán határt, a Kreml szerint két, általuk elismert köztársaság határát! Igen, miután összeült orosz Nemzetbiztonsági Tanács, Dmitrij Megvegyev alelnök kifjtette, hogy ha nem javul a helyzet, Oroszországnak el kell ismernie a szakadár köztársaságok függetlenségét. Ezek után Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter arról tájékoztatta a bizottságot, hogy Ukrajna le akarja rohanni a szakadár területeket. Az ülés után Vlagyimir Putyin az állami televízióban beszédet mondott, amiben Ukrajnát a szovjet idők kreálmányának nevezte, majd bejelentette; elismeri a Donyecki és a Luhanszki Népköztársaságot, mint független ország!

Borítóképen: Vlagyimir Putyin a mesterséges intelligenciáról szóló konferencián (forrás: http://kremlin.ru/events/president/news/64545/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

A két frissen elismert országban ünnepelni kezdtek, mert valószínűleg tudták mi következik. Oroszország hadserege átlépte a határt, békefenntartó misszió keretében. Az általunk korábban felvetett elmélet tehát részben megvalósult, mert az oroszok azzal sem pepecseltek, hogy felvegyék a két köztársaságot a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezetébe…

Közben az Atlanti-óceán túlpartján Joe Biden nemzetbiztonsági tanácskozást tartott, a Guardian értesülései szerint Lloyd Austin védelmi miniszter járt a Fehér Házban, illetve látták Anthony Blinken külügyminisztert és Mark Milley vezérkari főnököt is megérkezni. Ennek oka feltehetően az volt, hogy – a Reuters értesülései szerint – Putyin még a televíziós bejelentés előtt tájékoztatta lépéséről Emmanuel Macron francia köztárasági elnököt, illetve Olaf Scholz német kancellárt, akik értelemszerűen értesítették erről Washingtont.

Putyin bejelentése után percekkel Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitteren tett közzé bejegyzést, melyben ezt írja:

„A két szeparatista terület elismerése Ukrajnában a nemzetközi jog, Ukrajna területi integritása és a minszki megállapodások nyilvánvaló megsértése. Az EU és partnerei egységesen, határozottan és Ukrajnával szolidárisan fognak reagálni.”

Ezek után Boris Johnson brit miniszterelnök nyilatkozatával csatlakozott az EB elnökének mondandójához, Lettország bejelentette, hogy Javelin típusú páncéltörő rakétákat küld Ukrajnának, Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök pedig ezt írta közösségi oldalán:

„Két önjelölt >>köztársaság<< elismerése a párbeszéd elutasítását és a nemzetközi jog nyilvánvaló megsértését jelenti. Ez egy Ukrajna elleni agresszió, amelyre egyértelmű választ kell adni és azonnali szankciókat kell alkalmazni. Ez az egyetlen nyelv, amit Putyin ért.”

Ahogy azt sejteni lehetett, azonnal bejelentettek egyes szankciókat, így Washingtonban bejelentették, hogy Joe Biden elnök hamarosan aláír egy olyan rendelkezést, amely minden befektetést, kereskedelmi tevékenységet és finanszírozást megtilt “Ukrajna úgynevezett DNR és LNR régiójába”. (Donyecki Népköztársaság, Luhanszki Népköztársaság rövidítése)

Az Európai Unió Külügyi Tanácsa újabb öt személyt vett fel az Ukrajna területi egységét, önállóságát és függetlenségét aláásó vagy fenyegető cselekményekért felelősekkel szemben bevezetett szankciós listájára.

Ekkor jött a hír, hogy az orosz hadsereg máris átlépte a határt!

Oroszország inváziója Ukrajnában, Putyin csapatokat küld Luhanszkba és Donyeckbe Ukrajna Aktuális események

A NATO és az ENSZ is elítélően nyilatkozott az orosz lépésekről, Christian Lindner német pénzügyminiszter pedig azt mondta, hogy ezzel a lépéssel Oroszország elszigetelődik. Ezalatt nyilván a korábban már emlegetett pénzügyi elszigetelődést (is) értette, hiszen korábban arról volt szó, hogy Oroszországot kizárják a nemzetközi pénzpiacokról, ami annyit tesz, hogy nem vehet fel hiteleket, illetve nem bocsáthat ki a nemzetközi piacokon kötvényeket.

Késő este Orbán Viktor magyar miniszterelnök is nyilatkozott. Közölte, hogy az este folyamán beszélt az Eurpai Bizottség elnökével, és elmondta, hogy;

„Világossá tettem, hogy Magyarország részese a közös uniós álláspontnak”.

Eddig az események (mindent nem is tudtunk belesűríteni egy cikkbe…), de a legfontosabb kérdés az, hogy most mi következik!

A vélemények igencsak szórnak, egészen onnantól, hogy Oroszország megelégszik a DNR és LNR területek katonai ellenőrzésével, majd a Krím analógiájára egy népszavazással Oroszországhoz csatolja, míg mások azt mondják, Oroszország nem áll meg, amíg meg nem állítják, így a mostani lépés csak előkészítése Ukrajna teljes lerohanásának!

Most itt tartunk tehát. Várhatóan hamarosan újabb hírekről számolhatunk be, mert az események viharos sebességgel követik egymást.

Ajánlott Cikkek