Hírek

Az orosz medve árnyékában

Európa addig hergelte megát, míg végül egészen 116 euróig emelkedett a mértékadónak tekintett holland TTF gáz ára. Az okokról több alkalommal írtunk, a különböző helyekről érkező vélemények igen sokfélék, de tény, hogy az árak elszállását végül éppen Putyin elnök akasztotta meg. Bejelentette, hogy Oroszország kész több gázt szállítani, ettől pedig megnyugodtak a kedélyek. Pedig igazán csak most lenne ok aggodalomra… Nézzük, miért!

A rövid válasz az, hogy kiderült; Európa olyan helyzetbe kormányozta magát, hogy egyedül a Kreml jóindulatától függ energiapiaca.

Nem lehet tudni, hogy mi történt az utóbbi 15-20 évben, amikor az energiafüggetlenség, illetve az energiahordozó-beszerzések diverzifikálásáról papoltak az európai vezetők… Láthatóan semmi nem történt, az eredmény: Putyin mozgatja a piacot!

Szép elmélet az, hogy a piac önszabályozására bízzuk az árak alakulását, de nem a gázpiacon! Ez ugyanis egy asszimetrikus piac, ahol a szabadpiaci árazás csak ront e helyzeten. Erről itt írtunk:

Az orosz elnök nem beszél a levegőbe, pontosan tudja, hogy az Északi Áramlat 2 utolsó műszaki tesztjei folynak, az első szakaszokat már feltöltötték, nyomáspróba zajlik. Igen, az Északi Áramlat 1  6 milliárd eurós költsége után az újabb beruházással immár úgy tudja növelni gázszállításait Oroszország, hogy Ukrajna felé egyetlen molekulát sem kell eljuttatnia, a Barátság vezeték gyakorlatilag kiiktatható. És ne legyenek kétségeink; a magas ár mellett ez utóbbi pontosan ugyanúgy fontos Moszkvában!

Ukrajna nyilván „szalad fűhöz-fához”, mert mintha csak most esett volna le nekik, hogy nincs mese, közvetlenük az oroszoktól kell vennie a gázt, ha nem akarja leállítani gazdaságát, és nem akarja, hogy polgárai megfagyjanak a télen… Miért? Mert az, hogy az európai tárolók töltöttsége rekord-alacsony szinten áll ebben az időszakban, azt jelenti, hogy nem marad arra, hogy megsegítsék Ukrajnát! És miért éppen Magyarországba kötött bele Kijev?

Korábbi cikkünkben, még jóval a magyar-orosz gázszerződés aláírása előtt megírtuk, hogy nem lesz jó vége az ukrán agárkodásnak, de Kijevben nyilván mást gondoltak… De mit? Nem tudni, ugyanakkor sokat elmond Zelenszkijről és csapatáról, hogy csak most esett le a tantusz! És mit tudunk mondani arról, hogy egyes vélemények szerint Magyarország Oroszországot szolgálja azzal, hogy a gázszerződés értelmében délről, illetve Ausztria irányából történnek a szállítások, elkerülve Ukrajnát.

Nos, véleményünk szerint Magyarországnak nincs felelőssége azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna és Oroszország vitában van egymással, arra pedig végképp nincs kötelezettsége, hogy számára előnytelenebb szerződést kössön Ukrajna megsegítése céljából! Arról már nem is beszélve, hogy Kijevnek semmi joga nincs jelentgetni Magyarországot Európai Bíróságon… A magyar fél elsődleges feladata ugyanis, hogy a gazdasági szereplők, valamint a lakosság számára a jó ár mellett megteremtse az ellátásbiztonságot. Ez pedig Ukrajnával nem ment…

Ez utóbbi momentum vihar a biliben, de ne felejtsük el, hogy;

Ukrán politikusok már nyíltan a kárpátaljai magyarság ellen uszítanak! Ez pedig nem egy apró semmiség, mert már eddig is folyamatosak voltak a magyarokat ért atrocitások, és a kormányzati politika is kifejezetten magyarellenes. Elég csak az őshonos kisebbségeket, a nyelvhasználatot érintő, és az oktatási törvényt említeni!

Az európai gáz árának története pedig nem más, mint az, hogy annak az érdekei érvényesülnek, aki többet áldozott arra, hogy megerősítse piaci pozícióját! Európa csak beszélt az ellátásbiztonságról, Oroszország meg nem beszélt sokat, „csak” éppen összehozott északon kettő, délen pedig egy vezetéket, ami most olyan pozícióba hozta, ami miatt fájhat a feje a brüsszeli aktatologatóknak!

Ebben a helyzetben két dolgot lehet tenni:

  • Ha már eddig nem, akkor most tényleg hozzá kell kezdeni a valódi megoldást jelentő alternatív források megteremtésének.
  • Elfogadni a helyzetet, és olyan hosszútávú szerződéseket kötni, ami egy ilyen aszimmetrikus piacon is garantálja a kívánt ellátásbiztonságot, és kiszámítható árat eredményez.

Sajnos az a gyanúnk, hogy egyik sem történik meg, hanem egy újabb politikai csörte következik, ami a felszínen Navalnijról, meg az orosz ellenzéki pártokról, és persze szankciókról fog szólni, de a háttérben valójában egy hatalmi vita húzódik, ami most a gázpiaci dominanciával a Kreml oldalára mozdult el.

Lehet, hogy a reflexek maradnak, és újra politikai síkra terelődik az ügy, ugyanakkor Európa alkupozíciója, és érdekérvényesítő képessége nem ugyanaz, mint akár csak egy éve is volt. Pedig az Egyesült Államok már akkor is ledominálta az Uniót…

A végére egy költői kérdés: Kinek az érdeke egy gyenge Európa, ami eddig a sas, most már a medve árnyékában egyre csak gyengébb lesz?

Ajánlott Cikkek