Hírek

„Az orosz megszálló erők megpróbálják elfoglalni a Cernobil atomerőművet. Ez egy hadüzenet egész Európa ellen”

Írja közösségi oldalán az Ukrán Miniszterelnök, miután tájékoztatta a helyszínen tartózkodó svéd miniszterelnököt. Zelenszkij azt állítja, hogy ukrán katonák az életüket áldozzák azért, hogy ne ismétlődhessen meg az 1986-os tragédia.

Borítóképen: A Csernobili atomerőmű északnyugati nézetben. Egy 16 emeletes bérház tetejéről (Lazaryev utca 1/14, Pripyat, Ukrajna) (forrás: Saibo a CommonsHelper segítségével áthelyezte a hu.wikipedia-ról a Commons-ra via commons.wikimedia.org, szerző: Cs szabo a magyar Wikipédián, licenc: CC BY-SA 2.5)

Mihajlo Podoljak, elnöki tanácsadó azt mondta, hogy orosz diverzánsok terrorakciót akarnak végrehajtani az erőmű területén, ezzel előidézve a nukleáris katasztrófát:

„Vannak hírszerzési információink arról, hogy az Orosz Föderáció diverzánsai ökológiai katasztrófát előidéző cselekményt terveznek.”

Korábban Anton Herascsenko arról számolt be, hogy Fehéroroszország felől orosz katonák hatoltak be a csernobili zónába.

Nem vitatkozva, de a logika azt mondatja velünik, hogy ez nem érdeke az oroszoknak, mert egyrészt a szövetséges Fehéroroszország igen közel van, és Oroszország legközelebbi pontja nincs egészen 150 kilométerre. De, mondhatják erre sokan; Putyint nem érdeklik az emberek. Az lehet, de ha azért ment oda, mert az orosz emberek érdekeit akarta megvédeni, akkor éppen az Ukrajnában, vagy Oroszország közeli részén élő oroszok előtt veszítené el hitelét!

Másrészt figyelembe kell venni olyan lehetséges következményeket is, amelyek nem vethetők el, még akkor sem, ha nem egyértelműek. Mire gondolunk? Arra, hogy a Csernobil atomerőmű elleni cselekmény, ami sugárzást szabadít fel, egyértelműen fegyveres cselekedet, és az ugyan igaz, hogy nem közvetlenül a NATO egyik, vagy több tagja ellen irányul, de biztonságukat veszélyezteti.

Hogy lehet ez, miért fontos ez? Mert a NATO 5. cikke így szól (tartalmát tekintve, rövidítve):

A Felek megegyeznek abban, hogy egyikük vagy többjük elleni fegyveres támadást valamennyiük ellen irányuló támadásnak tekintenek és mindegyikük az Egyesült Nemzetek Alapokmányának 51. cikke által elismert jogos egyéni vagy kollektív védelem jogát gyakorolva, támogatni fogja az ekként megtámadott Felet vagy Feleket.

Tehát kifejezetten fegyveres támadást említ, ilyen formán az atomfelhő önmagában nem válthatná ki az 5. cikk alkalmazását (ahogy 1986-ban sem), de ha a sugárzás elszabadulását fegyveres cselekmény váltja ki, akkor már akár egészen más is lehet a helyzet…

Sokkal valószínűbbnek tartjuk, hogy az atomerőművet inkább elfoglalják, és egy újabb fenyegetésként használják fel, mondván, hogy ha nem teljesülnek bizonyos feltételek, akkor tényleg történik valami igen rossz az erőművel.

Van egy másik verzió is; az erőmű egy igen kényes pontja a konfliktusnak, és az oroszok nem akarnak nagy lövöldözést a környékén, ezért inkább valamiféle gerillaharcot akarnak alkalmazni, a cél pedig nem más, mint elfoglalni a területet, és kész.

Van egy olyan érzésünk, hogy feltételezéseinkre a válasz hamarosan megérkezik – ha igaz, hogy az oroszok egy villámháborút terveztek.

Ajánlott Cikkek