Hírek

Az Orosz Nemzeti Gárda lecsap: Nacionalista vezetők rács mögött!

Az orosz erők valószínűleg megint pontosan tudták, hogy hol és mikor kell lecsapni, hiszen a legújabb hírek szerint nacionalista vezetőket, az ukrán SBU (biztonsági szolgálat) velük együttműködő vezetőit, valamint igen fontos iratokat foglaltak le! Mint tudjuk, az orosz hadsereget, és magát Vlagyimir Putyint is háborús bűnök elkövetésével vádolják, ugyanakkor a Kreml azt állítja, hogy az ukránok népirtást követtek el a Donbászon.

Borítóképen: SOBR “Lynx” orosz gárda (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Accidental Geniu, licenc: CC BY-SA 4.0)

Izjum, a terület, ahol az akciót végrehajtották ugyan kívül esik a Donyecki területen (oblaszty), de éppen ezért lehetséges, hogy a Donbászon az oroszok által népirtással vádolt nacionalisták és a velük együttműködő SZBU egyik főhadiszállása itt lehetett. Már csak azért is, mert innen a Luhanszki terület is megfelelő közelségben van, de a korábbi határharcok által nem veszélyeztetett területen.

„Az Orosz Nemzeti Gárda katonasága elfogta a nacionalista alakulatok több vezetőjét és az Ukrán Biztonsági Szolgálat cinkosait a harkovi régióban található Izyum város felszabadításakor” – így számolt be az Orosz Nemzeti Gárda.

Az Orosz Nemzeti Gárdáról tudni kell, hogy a maga 340.000-es létszámával nem lehanyagolható erő, és tulajdonképpen közvetlenül az orosz elnök alá rendelt szervezet, ami 2016-ban kifejezetten a terrorizmus elleni harc jegyében jött létre.

Ennek azért van különös jelentősége, mert az itt szolgálatot teljesítők olyan kiképzést kapnak, ami lehetővé teszi számukra a titkos műveletek végrehajtását – mint most is! Történt ugyanis, hogy a különleges erők (Войска специального назначения, jelentése különleges rendeltetésű erők, röviden спецназ – szpecnaz) katonái mellett az Nemzeti Gárda egyik SOBR egysége (Speciális Gyorsreagálási Egység, oroszul Специальный Отряд Быстрого Реагирования – az Egyesült Államok SWAT egységeivel gyakorlatilag megegyező alakulatok, SWAT: Special Weapons and Tactics, azaz Spaciális Fegyverek és Taktikák) éjszaka kelt átkelt Izjum város szélén, a nacionalista alakulatokból foglyokat ejtett, és gyorsan elfoglalták a hídfőt.

„Másnap visszaverték az Ukrán Fegyveres Erők számbeli fölényben lévő egységei és a nacionalisták folyamatos ellentámadásait, ezzel nagy ellenséges erőket szorítottak le, és biztosították az orosz védelmi minisztérium fegyveres erőinek pontonhíd felszerelését. A nemzetőrség átvette a fegyveresek terhét, ügyes manőverekkel blokkolta a bandita csoportokat, és súlyos károkat okozott az ellenség élőerejében és felszerelésében. Emellett a csata során ki tudták terjeszteni a hídfőt, és elfogták a nacionalista alakulatok több vezetőjét és az SBU cinkosait, fontos dokumentumokat foglaltak le”

– áll a jelentésben.

Fontos tehát tudni, hogy az orosz speciális alakulatok is ott vannak a térségben, és várható, hogy a továbbiakban hasonló akciókat hajtanak majd végre, hiszen a területfoglalás mellett legalább ugyanilyen fontosságú lehet olyan bizonyítékok beszerzése, melyek az orosz állításokat igazolják.

Az már egy másik kérdés, hogy ez majd – ha lesz ilyen – az illetékes, vagy kinevezett nemzetközi bíróságot mennyire érdekli majd… Mindenesetre úgy tűnik, hogy az oroszok nem hagyják szőnyeg alá söpörni az állítólagos ukrán cselekményeket, melyeket a helyi oroszok ellen követtek el.

Ajánlott Cikkek