Hírek

Az Orosz Sportolók Szövetsége szerint „sportnépirtás” folyik sportolóik ellen

Az Orosz Sportolók Szövetsége rámutatott, hogy nem büntetik meg azokat, akik korábban katonai műveleteket indítottak

Az Orosz Sportolók Szövetsége szerint éles támadást indítottak a globális szövetségek az orosz és fehérorosz versenyzőkkel szemben a bevezetett szankciókat “sportos népirtásnak” nevezte a sportszervezet

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hétfőn azt javasolta, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat tiltsák el a nemzetközi versenyektől minden sportágban, vagy ennek hiányában semlegesként versenyezzenek országuk himnusza vagy zászlaja nélkül.

Azóta számos nemzetközi sportszövetség követte a NOB felhívását általános felfüggesztések és szankciók kiszabásával az orosz csapatokkal és sportolókkal szemben az ukrajnai katonai akcióra tekintettel. 

A fejleményekre reagálva az Orosz Sportolók Szövetsége az Orosz Olimpiai Bizottság (ROC) honlapján megosztott  közleményében kijelentette , hogy igazságtaslannak megalázónak tartják a szankciókat, amelyek indokolatlanok, nem megfelelőek és diszkriminatívak , amelyekkel a nemzetközi sporthatóságok jelenleg csak az orosz és fehérorosz sportolókat büntetik”

„Szervezetünk különböző korokból és generációkból, különböző nemzetiségű és származású kiemelkedő olimpikonokat egyesít” – olvasható a közleményben.

„Sokan közülük globális politikai válságok, katonai konfliktusok és politikai lépések kortársai voltak. Ám mindig és mindenütt az olimpiai hagyományokhoz és értékekhez, az olimpiai szellemhez és a sport egyesítő erejéhez ragaszkodva és ápolva kiálltak a békéért, az egyenlőségért és az olimpiai közösség megszilárdításáért.

„A bombázások és az etnikai tisztogatások Jugoszláviában, katonai műveletek Irakban, Afganisztánban, népirtás Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában. Mindez csak rövid idővel ezelőtt történtek. A NATO-országok és különösen az USA szinte mindenhol katonai akcióikban semmibe vették az emberi jogokat , ezzel több ezer ember halálát okozva.

„De nem emlékszünk arra, hogy a nemzetközi olimpiai mozgalom vagy bármely orosz sportoló kezdeményezte volna kollégáik kitiltását azokból az országokból, amelyek valamilyen ürüggyel közvetlenül részt vettek katonai műveletekben más államok területén” – áll  a közleményben.

A szervezet szerint a modern olimpiai mozgalom célja a „béke és jóakarat” nagykövete lenni, de az orosz és fehérorosz sportolókra az elmúlt napokban kirótt szankciók megsértették a versenyzési jogukat és az emberi méltóságukat.  

„Szemünk láttára az olimpiai család tragikus pusztulása zajlik, amelynek részesei mindig is büszkék voltunk, de nem akarunk megfelelni a politikai követeléseknek és az elfogult külső befolyásnak” – tette hozzá.

„Határozottan ellenezzük az orosz és fehérorosz sportolók kitiltását. Minden felelős és érintett személyhez és szervezethez fordulunk. Gondolják át döntésüket.

„Ezek a döntések történelmi szempontból katasztrofálisak az olimpiai közösség számára. És egyértelműen azt mutatják, hogy manapság egyetlen sportoló sem bízhat meg jogai védelmében.

„Ha a jelenben nem tudjuk fenntartani az egységet és a kölcsönös megértést, akkor a közeljövőben ennek a konfrontációnak a legnegatívabb következményei várnak ránk” – zárul a közlemény.

Az üzenet az orosz sportvezetők és sportolók hasonló kijelentéseit tartalmazza még.

Az Orosz Olimpiai Bizottság Sportolói Bizottsága kedden bejelentette, hogy bojkottálja a NOB által szervezett ülést, arra hivatkozva, hogy az orosz és fehérorosz sportolókkal szemben  “etnikai diszkriminációt” alkalmaznak.

Ajánlott Cikkek