Hírek

Az orosz védelmi minisztérium az amerikai biolaborokról

Az Egyesült Államok olyan kutatásokat végzett Ukrajnában, amelyeket az Egyesült Államok területén betiltottak. Ezt április 6-án, szerdán jelentette be Igor Kirillov, az Orosz Föderáció Fegyveres Erői Sugár-, Vegyi és Biológiai Védelmi Csapatának (RCBZ) vezetője az ENSZ-biztonság informális (Arria-formula szerint) ülésén. Közölte továbbá, hogy az amerikai hatóságok a világ különböző régióiban építik ki katonai-biológiai potenciáljukat, ehhez a nemzetközi jog hiányosságait használják fel.

Borítóképen: Egy páciens tenyésztett hámsejtjeinek felszínéről bimbózó krími-kongói vérzéses láz (CCHF) vírusrészecskék (sárga) pásztázó elektronmikroszkópos felvétele (forrás: flickr.com via commons.wikimedia.org, szerző: NIAID, licenc: CC BY 2.0) A kép illusztráció

„Elemeztük az ukrán katonákról szóló tanulmányokkal kapcsolatos információkat. Szeretném megjegyezni, hogy az ilyen tevékenység tilos az Egyesült Államokban, és az azon kívül eső katonai osztály végzi” – mondta Kirillov.

„Az U-P-8 projektnek megfelelően Lvovban, Harkovban, Odesszában és Kijevben négyezer katonától vettek vérmintát a hantavírusok elleni antitestek kimutatására, négyszáztól pedig a krími-kongói láz vírus elleni antitestek jelenlétére. Nem zárjuk ki, hogy a hivatalos kutatási program csak a „jéghegy látható része”, míg a gyakorlatban az önkéntesek a krími-kongói láz vírusával, hantavírusokkal és a leptospirózis kórokozójával fertőződtek meg” – jegyezte meg a tábornok.

Kirillov arról is beszélt, hogy a világszerte létrehozott amerikai biológiai laboratóriumok egyetlen rendszerhez kapcsolódnak a biológiai helyzet megfigyelésére.

„Nyomon követünk egy bizonyos rendszert az amerikai biológiai laboratóriumok Egyesült Államokon kívüli telepítését végzi. Mindenekelőtt aggódunk a régió biológiai helyzetével kapcsolatban. Tisztségviselőket, elsősorban az egészségügyi minisztériumokat is érdekeltté teszik – beleértve az anyagi érdekeket is – a közös munkában. Végső soron egy biológiai hálózat épül, amely a biológiai helyzet globális ellenőrzésének egységes rendszeréhez kapcsolódik” – mondta Kirillov.

Az orosz szakember tehát nem mást állít, mint hogy az Egyesült Államok a nemzetközi jogi kiskapukat kihasználva globális biolabor hálózatot épít, ahol olyan kísérleteket folytat, amelyek nem engedélyezettek az Egyesült Államokban, és – bár ezt így nem mondta ki… – feltehetően illegálisak a világ más országaiban is.

Nem tudni, mennyi az igazság ebben, de azt pontosan tudjuk, hogy Vuhanban, az ottani biolaborban is folytak az amerikai kormányzatnak (helyesebben bizonyos hozzájuk köthető szervezeteknek) érdekeltségei. Ezzel nem állítjuk, hogy a labor lett volna a járvány kirobbantója, de kiderült, Kínában is vannak/voltak biológiai kísérletek.

Azt nem tudjuk, hogy Kirillov bemutatta végül bizonyítékait, vagy sem, de – hasonlóan a bucsai incidenshez – nem ártana, ha ezt a témát is feltárná egy semleges szakértői bizottság, mondjuk az ENSZ égisze alatt.

Ajánlott Cikkek