Hírek

Az orosz védelmi minisztérium szerint az Egyesült Államok a Pentagonhoz kapcsolódó biolaboratóriumok hálózatával fedte le Ukrajnát – Orosz propaganda vagy valóság?

Mint előző cikkünkben jeleztük nem tudjuk ellenőrizni az információ valóságtartalmát, de egyre több helyen zörög a haraszt. Az ukrán hatóságok sürgősen megsemmisítették az amerikai védelmi minisztériumhoz köthető laboratóriumaiban vizsgált kórokozókat – állította hétfőn az orosz hadsereg, hozzátéve, hogy az ilyen tevékenységek a vizsgálatok katonai céljaira utalnak.

borítókép illusztráció – labor freepick

Ukrajnában 30 olyan biológiai laboratóriumot hoztak létre, amelyek aktívan együttműködnek az amerikai hadsereggel – mondta az orosz radiológiai, vegyi és biológiai védelmi erők parancsnoka, Igor Kirillov altábornagy egy hétfői sajtótájékoztatón.

A laboratóriumok partnerei között szerepel a Pentagon Védelmi Veszélyek Csökkentő Ügynöksége (DTRA) és a Walter Reed Army Institute of Research (WRAIR) – az Egyesült Államok hadserege által irányított legnagyobb orvosbiológiai kutatóintézet; – tette hozzá a tábornok.

E laboratóriumok közül sok a 2014-es ukrajnai államcsíny óta működik, és megjelenésük az országban egybeesett a fertőző betegségek, köztük a német kanyaró, a diftéria és a tuberkulózis megugrásával a régióban – közölte az orosz hadsereg.

Miután az orosz csapatok február 24-én hadműveletet indítottak Ukrajnában, ezek a laboratóriumok sietve elkezdték megsemmisíteni az általuk használt anyagokat, köztük a magas patogenitású bakteriális és vírusos ágenseket – mondta Kirillov, hozzátéve, hogy Moszkva megszerezte a folyamattal kapcsolatos dokumentumokat. .

A dokumentumok elemzése azt mutatja, hogy a laboratóriumok olyan veszélyes fertőzésekkel dolgoztak, mint a lépfene és a pestis. “A biológiai anyagok választéka és túlzott mennyisége arra utal, hogy az ezekben a laboratóriumokban végzett munka része volt néhány katonai biológiai programnak ” – mondta a tábornok, hozzátéve, hogy a nyugat-ukrajnai Lvov városában egyetlen ilyen laboratórium 320 konténerben, többek között pestist, mocsári lázat és máltai lázt okozó kórokozókkal tároltak majd semmisítettek meg.

“Ha ezek a gyűjtemények az orosz szakértők kezébe kerülnek, nagy valószínűséggel bebizonyítják, hogy Ukrajna és az Egyesült Államok megsértette a biológiai fegyverekről szóló egyezményt” – mondta Kirillov, hozzátéve, hogy “csak ez az oka annak, a siettségenek amivel az anyagokat megsemmisítették.

A tábornok aggodalmának adott hangot amiatt is, hogy az állítólagos katonai biológiai program folytatásához szükséges összes biológiai anyagot már elszállították az Egyesült Államokba.

Kijev tagadta, hogy biofegyvereket fejlesztett ki, Washington pedig egyelőre nem kommentálta az orosz katonai nyilatkozatokat.

Moszkva már jó ideje tudni véli hogy a volt szovjet államokban található, USA által finanszírozott biológiai laboratóriumok ilyen tevékenységet folytatnak. Korábban rámutatott a Lugar Research Centerre – egy amerikai finanszírozású georgiai laboratóriumra –, mint olyan helyre, ahol veszélyes kísérleteket végeznek.

A Pentagon akkoriban és azóta is„orosz dezinformációs kampányként” ecsetelte az ilyen vádakat .

Ajánlott Cikkek