Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

„Az orosz vezetés tudatosan eszkábált össze egy energiaválságot”

Na nédda! Hogy a klasszikust idézzem… Ember a Holdon! Arra, hogy Oroszország manipulálja az európai gáz árát nem más jött rá, mint a Nemeztközi Energiaügynökség (EIA) vezetője Faith Birol! Ez aztán a szenzáció! Az az első eset, hogy szakértők vádolják Oroszországot, tehát – azzal együtt, hogy sikerült feltalálni a spanyolviaszt… – megér egy pár mondatot a dolog.

Oroszország. A költségvetési bevételek cirka 50-60%-át az energetika, ezen belül természetesen a kőolaj és gáz export biztosítja. Ennek két oka van; egyrészt az orosz magasabb feldolgozású ipari termékek nem feltétlen versenyképesek Európában (kivéve az atomerőműveket), meg ha még versenyezni is tudna, akkor is ki van téve a szankcióknak, így sok értelme nincs azzal próbálkozni, hogy ezeket nagy mennyiségbe Európába juttassák.

Igen, a szankciók. A szankciós politika Achillesz-sarka éppen a gáz és az olaj, mert bár mindenféléket szankcionál Európa (töketlenül követve az Egyesült Államokat…), ezt a két terméket nem merik felvenni a listára, mert bizony befagyna a valagunk az öreg kontinensen! De azért ne feledjük, hogy a többi szankció igenis negatívan értin az orosz gazdaságot!

Ennek is két következménye van; az egyik, hogy Oroszország sok olyan területen önellátóvá vált, sőt a korábbi importőri pozícióját exportőrivé emelte, másrészt pedig ezeket a kieső bevételeket értelemszerűen pótolni akarja.

Mi ennek a módja? Annak adja el a gázt, aki többet fizet érte!

Ha pedig nem hajlandó többet fizeti, akkor bizony oda nem szállít annyit, mint ami a tökéletes ellátásbiztonsághoz kell, ami persze megemeli az árat, és máris ott vagyunk, hogy Európában drága az energia!

Azt persze igen sokan elfelejtik, hogy a németek szélsőséges gondolkodásmódja, és persze az ebből fakadó cselekvéseik is legalább ilyen komoly szerepet játszanak a magas ár kialakulásában, hiszen egyszerre zárnak be atomerőműveket, és szenes erőműveket, hogy átálljanak gázos erőművekre, majd – ahogy kell – jól beszólnak a Kremlnek!

De mégis, mit vár a világ Moszkvától? Mit vár egy globális nagyhatalomtól, egy atomhatalomtól, attól az országtól, ami a GDP arányában a legmagasabb védelmi költségvetéssel rendelkezik?

Megmondjuk;

Európa és a Nyugat úgy általában azt várja Oroszországtól, hogy kiszolgálja kényelmét – persze olcsón, és alázattal!

Nos, Oroszország már régen nem az részegen dülöngélő nagypotrohú fogatlan medve, ami Jelcin alatt volt, és nem is az a kismackós édespofa, amit Gorbacsov akart csinálni belőle, hanem újra egy birodalom, az ennek megfelelő birodalmi szemlélettel!

Ami pontosan olyan elvekre épül, mint a USA, vagy éppen Kína birodalmi szemlélete, talán csak a módszerekben van némi különbség…

Ajánlott Cikkek